Política

Mas recorda que no caldrien sacrificis amb el pacte fiscal

Avisa que aquesta és “de les poques oportunitats” que té l'Estat per refer les seves relacions amb Catalunya

“Tots aquests sacrificis i esforços no els hauria de demanar si Catalunya hagués resolt el seu sistema de finançament d'una manera justa.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va remarcar la necessitat del pacte fiscal coincidint amb l'anunci d'una segona onada de retallades. Catalunya viu la paradoxa del dèficit públic i del dèficit fiscal. Aquest any, retallant un 10% el pressupost, ha estalviat uns 2.600 milions d'euros. Però la xifra és minúscula al costat dels 16.434 milions d'euros que se'n van a Madrid i que no tornen, d'acord amb l'última balança fiscal, del 2009, calculada pel mateix govern català. El cert és que, segons Mas, “Catalunya es pot permetre un sistema de serveis públics millor” i en canvi els catalans acaben vivint “pitjor” que els ciutadans dels territoris que són ajudats per la contribució de Catalunya a l'anomenada solidaritat.

Mas va apuntar que després del 20-N se sent “legitimitat” per demanar al president electe, Mariano Rajoy, un tracte just. A canvi, CiU li ofereix col·laborar “a fons” en les mesures que presenti al Congrés per fer front a la complicada situació econòmica i a la crisi del deute. Mas va restar credibilitat al cop de porta declaratiu que va entonar dilluns la popular María Dolores de Cospedal. “La porta al pacte fiscal no es tanca amb declaracions públiques”, sentencià. El president va convidar el PP espanyol a reflexionar-hi perquè aquesta és “de les poques opcions que té l'Estat espanyol de resoldre les relacions amb Catalunya d'una manera serena”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.