Política

Iniciativa per la llengua

Parelles (im)possibles

Una diputada del PP valencià ensenyarà català a la síndica d'Esquerra Unida

El PP de Fabra continua aproximant-se a entitats unitaristes

Moreno:“La participació dels diputats certifica que el català no té color polític”

Escola Valenciana, entitat que destaca al País Valencià per la seua promoció i foment de la llengua, va aconseguir ahir quasi un impossible: que un diputat de cadascuna de les formacions representades a les Corts Valencianes participe en el seu programa Voluntariat pel valencià. Així, la diputada del PP i alcaldessa de Torrent (l'Horta), M. José Catalá, es convertirà en “la mestra de català” de la síndica del grup parlamentari d'Esquerra Unida, Marga Sanz, mentre que el jove de la coalició Compromís, Fran Ferri, formarà parella lingüística amb la socialista Ana Barceló.

La iniciativa podria resultar fútil en altres indrets, però en territori valencià, on la llengua s'ha convertit en un enrocat conflicte polític durant anys, no ha passat desapercebuda. El president d'Escola, Vicent Moreno, es va encarregar de subratllar el simbolisme que suposa que els quatre grups parlamentaris s'hagen afegit a un projecte que està en marxa des de 2005. “Fa temps que defensem que el català és cosa de tots, ho hem demostrat en la defensa de l'ensenyament en català i hui (per ahir) és també un bon exemple d'això. La participació d'aquests diputats ratifica el que sempre hem dit: que el català no té color polític”, va expressar.

L'alcaldessa torrentina va alabar “l'aportació” al consens realitzada per Escola. “La millor prova és aquesta reunió i m'agradaria que l'amistat que ens unirà pel català no la separara la política”, va insistir Catalá.

Fabra propicia el canvi

El posicionament de diputada popular segueix el nou camí d'aproximació a entitats defensores de la unitat lingüística iniciat amb l'arribada d'Alberto Fabra a la presidència de la Generalitat valenciana. Amb ell ha estat possible que Escola fóra rebuda pel conseller d'Educació, quan, amb l'anterior executiu de Francisco Camps, l'entitat estava pràcticament vetada. Fabra també s'ha desmarcat del decret de plurilingüisme amb què Camps pretenia fer desaparèixer les denominades línies d'ensenyament en català. I cal recordar que Fabra ha defensat sempre les emissions de TV3 al País Valencià i que ha qualificat de “beneficioses” i “profitoses” les relacions amb el Principat.

En aquest context, Ferri, de Compromís, va instar els seus companys a abandonar definitivament la batalla lingüística. “Tenim una oportunitat magnífica per superar-la. I estaria bé que eixiren des de les Corts propostes, amb el suport de tots els grups, per a fomentar l'ús de la llengua”. En el mateix sentit es va expressar la diputada Barceló considerant la llengua “un pont per a unir”. Per la seua part, la síndica d'EU es va comprometre a realitzar alguna intervenció en català abans de la fi del curs polític.

5.000 parelles

El programa Voluntariat pel valencià consisteix a posar en contacte persones que volen aprendre el català amb persones que el volen ensenyar dedicant-hi una hora a la setmana. Des de 2005, s'han format un total de 5.000 parelles. Un 40% dels consistoris on es fa el programa està governant el PP, en el 25% el PSPV-PSOE i en la resta Compromís, EU o independents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.