Política

Dirigents del PSOE dubten de l'espanyolitat de Chacón

Bono i Guerra qüestionen les seves aspiracions per ser membre del PSC mentre González i la direcció de Zapatero l'avalen

Rubalcaba, líder provisional dels diputats socialistes al Congrés

Per terra, mar i aire. Alguns dirigents del PSOE estan disposats a boicotejar les aspiracions de Carme Chacón a la secretaria general que José Luis Rodríguez Zapatero deixarà vacant esgrimint un fet objectiu: que la ministra milita en el PSC, i no en el PSOE. Si fa pocs dies l'eventual candidata –perquè ningú no dubta que ho serà – demanava que fessin un pas endavant els que creguin que una dona catalana no pot dirigir liderar el PSOE, el seu repte comença a tenir les primeres respostes. De moment han sortit els detractors de sempre; el sector més desacomplexadament espanyolista del partit –José Bono i Alfonso Guerra– és el que ha posat sobre la taula el debat de si una dirigent del PSC pot dirigir-los.

Però, de manera soterrada, són molts els socialistes que fan la gran rialla a Chacón, però pel darrere comparteixen fil per randa la tesi que la seva militància en un partit català no l'afavoreix. Bono ha posat veu a aquests dirigents assenyalant que el que es necessita ara és “un socialista moderat, sense complexos ni de territori ni d'edat ni de classe”, al que no li faci cap “vergonya” cridar: “Viva España.” En aquest sentit, el manxec recela que algú que milita en el PSC pugui dirigir el partit, no només per una qüestió de falta d'espanyolitat, sinó per l'actitud distant del partit català.

“El PSC és el PSOE?”

A partir d'aquí, Bono va llançar un seguit de preguntes. “Es pot ser president del PSOE sense formar-ne part? És evident que no”, es responia. “És el PSC part del PSOE?”, afegia. Per ell, sí, però els de Montilla “s'han esforçat molt” a demostrar que són un partit diferent.

L'encara president del Congrés està disposat a continuar presentant batalla, si bé no sembla que ell tingui la intenció de posar-se a primera fila. Això no treu que apadrini alternatives a Chacón. De fet, ja fa temps que té en promoció l'alcalde de Toledo, Emiliano García-Page, que és del seu mateix parer. Però no només la catalana és la seva obsessió. Aprofitant la mala maror que hi ha a dins del PSOE, Bono ha decidit no mossegar-se la llengua gens ni mica i atacava amb duresa Alfonso Guerra –un dels artífexs de la seva derrota en el congrés del 2000– malgrat que el veterà diputat també ha suggerit que no li agrada l'opció de Chacón tot recordant l'inconvenient que és del PSC. El dia anterior, el sevillà havia criticat la deriva que pren el PSOE apuntant que està fent bona la màxima que “les dones i els joves primers”, en al·lusió a la idea que es doni per fet que el successor de Zapatero serà o bé la catalana o bé un representant de les noves generacions socialistes.

Altres dirigents de pes, com ara Felipe González, van sortir a defensar la ministra afirmant que, per descomptat, que un català pot dirigir el PSOE. Això sí, per ser secretari general “el primer és que sigui bo, i després ja li posarem l'uniforme”, matisava. La direcció del PSOE, representada per Marcel·lí Iglesias, també va emparar Chacón afirmant que la ministra “ha demostrat la seva lleialtat a Espanya”. I, en tot cas, tampoc no creu que ser del PSC la inhabiliti. Finalment, l'extremeny Guillermo Fernández Vara afegia que a la catalana “no se la pot acusar de falta de sintonia amb les decisions històriques” del PSOE.

L'executiva es va reunir ahir per decidir qui presidirà el grup del Congrés de cara al debat d'investidura de Mariano Rajoy. Tal com estava previst, Alfredo Pérez Rubalcaba serà l'encarregat de dirigir l'oposició i replicar l'aspirant a president espanyol. Segons Iglesias, ningú no hi va posar cap objecció. Això sí, el càrrec té data de caducitat, el 5 de febrer del 2012, llevat que Rubalcaba es presenti i guanyi la secretaria general.

Avantatges i inconvenient de presidir el grup

Rubalcaba serà l'encarregat de visualitzar l'oposició del PSOE a Mariano Rajoy els dos propers mesos. La qüestió és que si aquest paper es pot considerar un avantatge o un inconvenient per a les seves eventuals aspiracions a liderar el PSOE. Per alguns, és una plataforma que li servirà per lluir-se de cara a una candidatura a la secretaria general traient oportunitats a la resta de contrincants. Altres, en canvi, pensen que donar la cara en un temps tan difícil i tenint en compte que el PP no deixarà d' acusar el govern del PSOE del desgavell de les finances espanyoles, pot suposar que es cremi abans d'hora. Chacón, en tot cas, va assistir ahir a la reunió de l'executiva donant suport a una continuïtat que implicarà que el grup socialista quedarà igual, només que Rubalcaba substituirà Zapatero con a líder dels diputats. Al Senat, el grup provisional estarà encapçalat per Marcel·lí Iglesias. Ell mateix no va saber dir si es podrà mantenir en el càrrec a partir del congrés del febrer.

A banda del debat de si un membre del PSC ha de ser o no del PSOE, dins el partit també s'ha generat la discrepància de si el futur líder ha de ser o no diputat. José Antonio Griñán i altres destacats socialistes opinen que sí perquè consideren que facilitarà la tasca d'oposició i donarà visibilitat al nou secretari, però Bono ja no ho veu tan clar des del moment que proposa dos alcaldes –el de Toledo i el de Sòria– que estan fora de les corts espanyoles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.