Política

El govern alerta que tindrà un dèficit disparat si ZP no paga

Homs avisa que la Generalitat no ha cobrat encara els 750 milions pactats per la disposició addicional tercera i els necessita per ajustar-se al 2,6% del PIB

Encara veu incerteses sobre els ingressos per tancar el pressupost

Al govern li falten 750 milions per ajustar el dèficit al 2,6% del PIB a finals d'any. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va avisar que la Generalitat encara no ha cobrat la partida corresponent a la disposició addicional tercera de l'Estatut, en concepte d'inversions en infraestructures. Homs va remarcar que, si no s'ingressen aquests diners, la Generalitat no podrà complir el llistó de dèficit que s'havia autoimposat i, de fet, que ja era molt menys exigent del que havia fixat l'Estat, en l'1,3%. El govern d'Artur Mas sempre ha considerat inassumible arribar-hi aquest any, tenint en compte que el tripartit va deixar un forat del 4,2%. Però l'impagament dels 750 milions podria disparar el 2,6% salomònic del conseller Andreu Mas-Colell.

Homs va redoblar ahir la pressió sobre un govern que “fa les maletes” i es disposa a abandonar La Moncloa sense desemborsar “el que ha de pagar”. El paquet corresponent a la disposició addicional tercera estava compromès des de fa poc menys d'un any. José Luis Rodríguez Zapatero i Artur Mas van tancar la xifra en la primera reunió que van tenir després de la investidura com a president de la Generalitat del líder de CiU, el febrer. Al juliol, va ser ratificada per la comissió bilateral Estat-Generalitat. Però a hores d'ara els 750 milions encara no han arribat, en un moment especialment delicat per a un Estat que es troba sota vigilància europea per la crisi del deute.

La situació d'interinatge de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero també està complicant la confecció del pressupost per l'any vinent. Així ho va denunciar Homs. El portaveu va assegurar que aspiren a aprovar el projecte de llei a mitjans de desembre, tot i que encara tenen “massa incerteses” sobre els ingressos per poder quadrar els comptes. Ho va exemplificar amb el fet que la Generalitat desconeix si cobrarà l'any vinent el fons de competitivitat o si Mariano Rajoy mantindrà l'impost de patrimoni recuperat per Zapatero. Cobrint els silencis del futur president espanyol, la líder catalana del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va garantir que el seu partit intentarà complir amb els compromisos i les lleis. Ara bé, a l'espera que Rajoy es mulli públicament amb totes les qüestions pendents, Camacho es curava en salut: assegura que ho farà “en funció de l'estat de la tresoreria”.

Homs va insistir que són totes aquestes incògnites, i no cap altra raó, les que expliquen l'endarreriment dels comptes més enllà del 20-N. El també secretari general de la Presidència va intentar desmuntar les acusacions d'electoralisme que els partits han entonat les últimes setmanes per l'ajornament d'un nou pressupost de retallades. Subratllava que la falta de concreció sobre els ingressos continua dificultant la confecció de la llei un cop passada la cita electoral.

LA FRASE

Si tens menys ingressos del previst, afecta la liquidació i tens un problema de tresoreria
Francesc Homs
portaveu del govern

LA XIFRA

2,6
és el tant per cent del PIB
amb què la Generalitat preveia tancar l'any comptant amb els 750 milions pendents.

El pacte fiscal espera el PSC

El procés de negociació del pacte fiscal s'allargarà durant mesos i mesos. El portaveu del govern, Francesc Homs, va defensar ahir la necessitat que el ple específic sobre el concert econòmic, en què s'acabarà de definir el model i obligarà tots els partits a posicionar-se definitivament, no se celebri fins que el PSC s'hagi refet del seu congrés. El govern no troba “oportú” forçar que els socialistes catalans s'hagin de definir sobre el projecte tenint en compte el complicat procés de debat intern que viuen aquestes setmanes. L'objectiu final de l'ajornament és afavorir les condicions per ampliar el consens a Catalunya. Per ara, CiU compta amb ERC i ICV-EUiA com a principals aliats parlamentaris per tirar endavant la proposta.

Entretant, l'ajornament del ple també dóna al PP marge de temps perquè es reubiqui. El president espanyol electe, Mariano Rajoy, haurà pres posició del càrrec i definit la seva posició sobre el projecte estrella del govern d'Artur Mas. Si els populars es tanquen en banda, el govern ja ha avisat que convocarà una consulta. No té cap pressa per definir-ne el calendari, però Homs va garantir que intentaran unir esforços amb el partit d'Oriol Junqueras. ERC és la principal aliada per a la consulta i n'eviten les tibantors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.