Política

Tensió i caos durant el llarg recompte electoral a Egipte

Els Germans Musulmans afirmen que tenen una àmplia majoria

S'ajorna un dia la publicació dels resultats oficials parcials

Més enfrontaments a la plaça Tahrir, amb un balanç d'un centenar de ferits

Ahir el Consell Militar estava exultant. Emprant la mística bèl·lica, el membre de la junta Ismail Etman comparava l'esforç militar per assolir les eleccions amb el de la guerra de 1973 contra Israel. Ni l'evident caos organitzatiu, ni les irregularitats registrades, ni el tens entorn en què s'han desenvolupat semblaven impedir que els militars se sentissin orgullosos d'haver assolit la fita de celebrar les eleccions. Tampoc no ho va impedir l'anunci que s'endarreria un dia més la publicació dels primers resultats oficials, que s'haurien de conèixer avui.

Sense deixar lloc a la sorpresa, les filtracions dels primers recomptes confirmaven totes les tendències i atorgaven la majoria de vots a Llibertat i Justícia, la formació vinculada als Germans Musulmans. Liderava a la majoria de demarcacions i tan sols competia amb els salafistes del Nour a Alexandria i Kafr al-Xeikh. Els mateixos Germans Musulmans asseguraven en roda de premsa haver assolit prop del 40% dels vots en aquesta primera ronda, que representa un terç de les províncies.

La tensió i imprevisió d'una campanya caòtica es va deixar veure altre cop en el dia d'ahir. Les filtracions van provocar que Abd el-Moez Ibrahim, president de la comissió electoral, reclamés als jutges mantenir en secret els recomptes fins que fossin publicats oficialment. Al districte electoral número 1 del Caire, el recompte es va aturar dues hores per “la tensa atmosfera” i només es va reprendre amb una important presència militar.

La matinada de dimarts, quan els col·legis tancaven les portes, els manifestants de la plaça de Tahrir van tornar a ser atacats. Tot i que hi ha força dubtes sobre els fets, sembla que un grup de venedors ambulants es van enfrontar a alguns activistes que els havien acusat de ser confidents policials. Els incidents van causar uns 100 ferits.

Els joves de la revolució convocaven una altra marxa per divendres “en memòria dels màrtirs de la època de transició”. De fet, ahir la mort d'Ahmed Badawi, de 39 anys, a conseqüència de les ferides, feia pujar a 43 la xifra de víctimes dels incidents de Tahrir de la setmana passada. El xeic de la important institució religiosa d'Al Azahar, Ahmed al-Tayeb, va intentar fer de mitjancer reunint-se amb alguns manifestants.

LA XIFRA

40
per cent
dels vots, estimen que trauran els Germans Musulmans. De moment han votat 9 províncies de 27.

LA FRASE

Els militars hem lluitat per aquestes eleccions com ho vam fer el 1973 contra Israel
Ismail Etman
General en cap egipci, membre de la junta militar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.