Política

Xifren en almenys 860 milions l'ajust en el sector públic

El govern encara no quantifica quants interins podria fer fora

Els sindicats es queixen de l'opacitat de l'executiu

Les negociacions entre la Generalitat i els sindicats sobre les retallades en el sector públic continuen ben vives. El govern ja ha posat damunt la taula la xifra d'estalvi que suposarien aquests ajustos: almenys 860 milions d'euros. Es tracta d'un punt de partida, tot i que l'executiu encara no ha quantificat quants interins podrien anar al carrer. Per tant, la xifra podria pujar encara més. Precisament, les organitzacions de treballadors es queixen de l'opacitat del govern en aquest camp i denuncien que els donen allargues per no mullar-se amb relació a quanta gent podria anar a l'atur. Evitar acomiadaments és el principal objectiu de CCOO, UGT i IAC. A hores d'ara hi ha prop de 58.000 interins en el sector públic.

Pel que fa al pla de xoc dels 860 milions que ahir va presentar la Generalitat, l'aspecte més remarcable són els 306 milions de reducció que suposaria l'eliminació de part dels complements dels empleats que reben en les dues pagues extres, dels mesos de juny i desembre. I la modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents repercutiria en 297,5 milions d'estalvi.

En vista d'aquest escenari, la UGT va presentar una alternativa: posar un salari màxim de 5.000 euros mensuals per als treballadors públics amb la intenció de limitar els sous als alts càrrecs. Segons els seus càlculs, s'estalviaria prop de 800 milions.

LA FRASE

El govern ens dóna allargues amb els interins i demostra que és una màquina de crear atur
Xavier Casas
responsable sector públic ugt

Mobilització contra les retallades el dia 14

La vicepresidenta Joana Ortega assegurava ahir que les converses amb els agents socials anaven per bon camí i que hi ha marge per arribar a un acord. Els sindicats, però, ja han anunciat les primeres mesures de pressió. Concretament ahir van convocar una mobilització per al dia 14 de desembre. Es preveu que es facin concentracions simultànies a Barcelona. Girona, Tarragona i Lleida. “El govern actua de manera despòtica”, indica Xavier Casas, de la UGT, mentre que Ricardo Rodilla, de l'IAC, recorda que les protestes són l'única manera de “minimitzar” les mesures. Per la seva part, Josefina Pujol (CCOO) destaca que les manifestacions serviran per mostrar el “malestar” dels empleats.

Les negociacions continuen avui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.