Política

Artur Mas encarrega a la Catdem el full de ruta de la transició nacional

La fundació traçarà les línies vermelles del pacte fiscal per a la negociació amb Rajoy

Explorarà l'avenç cap a horitzons nacionals de més sobirania

La Catdem treballa en l'elaboració del full de ruta de la transició nacional. El president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, ha encarregat a la fundació de CDC que construeixi el marc teòric que embolcalla el pacte fiscal abans de finals del 2012. Amb aquest document, la Catdem no prepararà la negociació del nou finançament, que liderarà Mas des del govern, sinó que establirà les línies vermelles per evitar que el model es descafeïni en l'estira-i-arronsa amb Mariano Rajoy.

Conscient que la crisi econòmica dificulta la consecució del pacte fiscal, el president de la Generalitat assumeix que podria tenir una aplicació progressiva. La Catdem aprofundirà en els mecanismes tècnics en què es podria concretar amb experts provinents del món universitari, l'empresa i els agents socials. També plantejarà totes les variables possibles d'articulació d'un sistema que s'engendra a partir de la concepció de la sobirania fiscal. Així ho va avançar ahir el director de la Catdem, Agustí Colomines, a Catalunya Informació i ho va confirmar en declaracions a aquest diari.

I més enllà del concert econòmic, ¿què? “Nosaltres som de la idea que, si el pacte fiscal fracassa, és una victòria del catalanisme”, apunta Colomines. El director del think thank convergent sustenta l'argument pel fet que, en aquest cas, es posarà en evidència la inviabilitat del camí i s'obriran altres horitzons nacionals. La fundació també ha assumit la funció de definir en un segon document, que enllestirà durant el 2013, noves vies d'avenç cap a l'obtenció de més sobirania que deixin enrere l'exhaurit Estat de les autonomies, i que aprofundeixin en la “qualitat democràtica”, coincidint amb el procés de regeneració que es produirà en una Unió Europa immersa en una profunda crisi de model. Dins del ventall hi ha la independència o la confederació. La Catdem pretén obrir un debat que trenqui les costures de CDC i de la mateixa estratègia del govern. Lliga amb la seva vocació d'esdevenir una “casa gran del catalanisme” oberta a tothom.

CDC encamina el seu congrés

L'executiva de CDC concretarà el pròxim dilluns dia 12 la data del seu congrés. Un cop passades les eleccions del 20-N, la cúpula dels convergents encamina la convocatòria del seu màxim òrgan de decisió. Es manté la previsió que el congrés se celebri durant l'última setmana de març o a mitjan abril, després de Setmana Santa. Un cop l'executiva en concreti la data, serà ratificada pel consell nacional del dissabte 17. En el congrés es produirà el ja anunciat relleu d'Artur Mas per Oriol Pujol a la secretaria general, i el pas de Mas a la presidència del partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.