Política

Tura vol que el PSC faci seu el dret a l'autodeterminació

L'exconsellera demana un “canvi radical” del partit en el congrés que se celebrarà la setmana vinent

Aposta per una obertura de la formació als ciutadans i per un gir a l'esquerra

L'exconsellera Montserrat Tura ha considerat que el PSC ha de fer un “canvi radical” en el congrés que celebrarà el proper cap de setmana a Barcelona. Entre d'altres, aposta perquè el partit defensi una reforma de la Constitució que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació.

En declaracions a l'agència Europa Press, la dirigent socialista ha matisat que parlar d'aquest concepte no significa defensar la independència de Catalunya. “Moltes vegades es fa la identificació entre autodeterminació i independència, i no és així. També pot ser per ratificar-se en la unió lliure i voluntària en un Estat federal”, ha precisat.

Al seu parer, el PSC ha de lluitar per evitar que es segueixi fent una “lectura restrictiva” de la Constitució i ha defensat també una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional.

Totes aquestes qüestions formen part de les esmenes que ha promogut el col·lectiu de militants Per Sumar Canviar. L'exconsellera s'ha mostrat satisfeta ja que gairebé tot el partit fa seves ara les propostes que ella defensa des de fa molt, com les primàries o el replantejament de les relacions amb el PSOE.

“Fa escassament deu mesos hi va haver molt poques veus que donessin suport a les primàries a Barcelona, i avui tot el partit les reclama”, ha assenyalat Tura. “Però encara ens queden molts temes de democràcia interna per aconseguir”, com que els líders orgànics del partit com el primer secretari s'escullin de manera democràtica per les bases, ha puntualitzat.

En concret, proposa un sistema de primàries a caps de llista i primer secretari a dues voltes si cap dels candidats supera el 50% dels vots en el primer assalt.

Segons ella, el PSC serà un partit més obert “més tard o més aviat”. En aquest sentit, ha vaticinat que si no s'aconseguix en aquest congrés, ho acabarà fent en un futur.

En la seva opinió, els socialistes catalans tornarien a ser la força majoritària a Catalunya si fessin “un canvi radical”, que passa també per fer un gir a l'esquerra. Un canvi de rumb que passa per incorpori propostes com les dels socialistes francesos: oposició als paradisos fiscals o la defensa de l'estat del benestar i les prestacions socials.

Això i l'obertura organitzativa del partit és, al seu judici, el que els catalans demanen al PSC.

“No és Montserrat Tura qui demana canvis, sinó la societat, i si no ens n'adonem, decebrem”, ha advertit.

En aquesta línia, ha llançat un missatge als que aposten pel continuisme: “S'equivocarà qui pretengui repetir mimèticament el que el partit és avui, perquè ha perdut tres eleccions de manera contundent en aquest últim any”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.