Política

Desembre escurat

El govern diferirà les factures a proveïdors i planteja ajornar el 20% de la paga de Nadal dels treballadors públics

Sentencia que farà el possible per “avergonyir” un ZP “que fuig” sense transferir el 759 milions pendents

El govern també planteja a Madrid que li tramiti un crèdit pont

“Ells tenen els diners, nosaltres no.” José Luis Rodríguez Zapatero fa les maletes a La Moncloa sense haver transferit a Catalunya els 759 milions compromesos per a la liquidació de les inversions en infraestructures del 2008. Sense prou bitllets a la caixa per afrontar les despeses d'aquest desembre, el govern va anunciar ahir que els damnificats per l'impagament seran els proveïdors i els treballadors públics: s'aparcaran les factures pendents i es podria ajornar l'abonament d'un 20% de la paga de Nadal dels funcionaris. “Farem tot el possible per avergonyir el govern que fuig”, prometia alhora el conseller Andreu Mas-Colell. Ahir mateix van trametre un requeriment al Ministeri d'Economia com a pas previ per presentar l'anunciat recurs al tribunal contenciós administratiu.

L'impagament de l'Estat ha deixat la tresoreria de la Generalitat en una situació crítica en un moment en què la contracció “brutal” del crèdit al sud d'Europa impossibilita que el gabinet d'Artur Mas s'endeuti –encara més– amb la celeritat necessària. Mas-Colell creu que a Zapatero li hauria de “caure la cara de vergonya”, perquè el seu govern sí que té accés al mercat i podria aconseguir els diners que assegura no tenir. El govern també planteja sense èxit, com a alternativa a la situació extrema que viu, que Madrid tramiti un crèdit d'urgència per a Catalunya i la Generalitat es faci càrrec dels interessos. Mentrestant, els que es queden sense cobrar són, d'una banda, els proveïdors amb pagaments pendents de la Generalitat. El titular d'Economia va garantir que intentaran “negociar” els terminis i estudiar els casos més delicats, sobretot pel que fa a les pimes i els autònoms amb més urgència per cobrar.

D'altra banda, les més de 200.000 persones amb nòmina a càrrec de la Generalitat disposaran dimecres vinent de la mensualitat de desembre i, almenys, del 80% de la paga extra el dia 28, amb una setmana de retard. A hores d'ara és una incògnita què passarà amb el 20% restant: se'n pot ajornar el pagament sine die, fins que les arques públiques puguin abonar-ne l'import. Mas-Colell, però, va garantir que el seu equip farà mans i mànigues per intentar que no es produeixi aquest ajornament. “Podríem anar una mica millor”, va assenyalar el portaveu del govern, Francesc Homs, sense obrir del tot, no obstant això, la porta l'esperança. L'anunci ha acabat de posar en peu de guerra els sindicats de la funció pública, amb qui l'executiu negocia, en paral·lel, rebaixes salarials i de condicions laborals de cara a l'any vinent.

La Generalitat els demana ara un “sacrifici” més, mentre intenta treure suc a les escasses armes polítiques amb què pot presentar batalla a l'Estat. Per ara preveu recórrer als tribunals i informar del greuge les institucions europees. Els eurodiputats de CiU, ERC i ICV ja han denunciat la situació a la Comissió Europea a través d'una pregunta a l'eurocambra. L'executiu no vol tancar “cap via” per intentar collar el govern socialista en els seus últims dies de mandat, comptant, també, que Mariano Rajoy heretarà la patata calenta. Des d'ahir, Madrid disposa de trenta dies per moure fitxa abans que la Generalitat presenti el recurs als tribunals.

Conscients de la magnitud de la tragèdia que hauran d'afrontar els seus germans espanyols, els populars catalans culpen ara el govern de Mas per no haver forçat els de Zapatero a signar els convenis que, al seu criteri, haurien impedit que es fessin enrere amb el pagament. La Generalitat es defensa recordant que la partida consta als pressupostos generals de l'Estat i al·lega que, des del 18 de juliol, l'executiu espanyol disposa de la llista d'infraestructures per assignar els recursos. En resum: “El que ha de pagar i no paga és perquè no vol pagar”, diu Mas-Colell. Pel govern, tot plegat és una estratègia per traslladar el dèficit de l'Estat a la Generalitat. Si no hi ha un miracle nadalenc, el govern català tancarà l'any amb un forat del 3% del PIB.

No ens sembla que sigui una bona manera de procedir. Afecta [...] moltes famílies
Joaquim Nadal
PRESIDENT DE GRUP DEL PSC
Que desvinculi el conflicte pel pagament dels problemes de tresoreria
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
No seria més raonable que, si qui incompleix és l'Estat, se li posposin els pagaments a ell?
Joan Herrera
PRESIDENT DEL GRUP D'ICV-EUiA
El govern, que negociï i faci pagar la festa als incomplidors, no als treballadors públics i proveïdors
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC AL PARLAMENT
Fa setmanes que proposem un tancament de caixes català. Esperem que la Generalitat s'hi sumi
Uriel Bertran
SECRETARI GENERAL DE SI

Salgado anticipa els 1.000 milions a compte al dia 20

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, seguia de prop i amb preocupació les tensions de tresoreria que estan patint les comunitats en l'últim trimestre de l'any, precisament el que concentra més pagaments de tot l'exercici, i ahir va decidir per sorpresa anticipar a dimarts que ve el pagament dels 4.400 milions de les entregues a compte que havia d'abonar el 23 de desembre. Com que el gruix de l'entrega –1.000 milions– viatjarà fins a Catalunya, Salgado va confiar que la bestreta permetrà pal·liar la falta de liquiditat causada per l'incompliment de la disposició addicional tercera. Les altres comunitats alleujades seran Andalusia (700 milions) i el País Valencià (480 milions).

En una cita informal per acomiadar-se de la premsa a la seu del Ministeri d'Economia, Salgado va desmentir qualsevol maquiavel·lisme a l'hora d'explicar per què no ha abonat els 759 milions que fixa l'Estatut i que estaven compromesos des del febrer. “Jo els entenc [Mas i Mas-Colell], però ells m'han d'entendre també a mi: havíem previst que el 2011 el PIB creixeria un 1,3% i tancarem vorejant el 0,7% i això té conseqüències”, va reflexionar. En to informal, va negar cap intenció de causar un greuge i va dir que li “sap greu” l'enuig del govern català pel que ella imputa només a estretors econòmiques.

David Portabella

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.