Política

Mor l'expresident txec i dramaturg Václav Havel als 75 anys

Escriptor i intel·lectual de prestigi va abanderar l'oposició al règim comunista de Txecoslovàquia i va encapçalar la Revolució de Vellut el 1989

Lluitador per a la defensa de les llibertats i els drets humans, feia anys que arrossegava problemes de salut

El primer president de l'era democràtica de Txecoslovàquia, Václav Havel, ha mort aquest diumenge als 75 anys d'edat, després que el seu estat de salut, ja feble, patís greus complicacions, han informat els mitjans de comunicació txecs.

Havel es va convertir en el primer president de Txecoslovàquia després de la caiguda del comunisme el 1989. Després, va governar la República Txeca durant una dècada des del 1993, quan el país es va separar pacíficament d'Eslovàquia. Va ser un gran opositor del règim comunista i va abanderar la Revolució de Vellut el 1989.

Dramaturg i intel·lectual de prestigi, estava considerat un dels dirigents europeus més respectats per la seva defensa de la llibertat i els drets humans.

Va participar al capdavant del Club dels Escriptors Independents en la Primavera de Praga, moviment de reformes polítiques que va desencadena la invasió soviètica de 1968. Per aquesta raó, la seva obra literària va ser prohibida el 1969 a Txecoslovàquia i va haver d'abandonar la capital.

Va ser promotor i portaveu de la iniciativa dissident Carta 77, document firmat per 300 intel·lectuals d'àmplia repercussió internacional en què es reclamava la democratització del règim.

Havel va ser, a més, un escriptor famós, l'única obra de teatre del qual, escrita després de la caiguda del comunisme, 'Partida', va ser estrenada el 2008.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.