Política

La Xina apuntala el règim nord-coreà en l'adéu a Kim

Pyongyang ensenya al món imatges del cadàver del dictador en un pedestal durant la vetlla presidida per Kim Jong-un

Seül dóna el condol al veí del nord però no enviarà cap delegació oficial al funeral

El vistiplau de la Xina a Kim Jong-un com a nou líder de Corea del Nord va desbrossar ahir el camí del fill de Kim Jong-il en la successió de la potència nuclear asiàtica. El govern xinès, pràcticament l'únic aliat de Pyongyang, va confirmar el suport al nou mandatari: “Kim Jong-un és un gran líder de la República Democràtica de Corea, així com un bon amic del poble xinès que ha contribuït molt al desenvolupament del socialisme.”

Amb aquestes paraules del portaveu d'Afers Estrangers xinès, Liu Weimin, el canvi de cromos en la dinastia nord-coreana deixa les coses com estaven al taulell d'escacs regional. Pequín tem que l'esfondrament del règim veí provoqui una allau humana de desplaçats famolencs. De fet, la Xina ha intensificat els contactes amb el règim i està aplanant el terreny per a una visita del nét de Kim Il Sung al país mentre les despulles del seu pare encara no s'han enterrat.

La televisió nord-coreana va mostrar les primeres imatges del cadàver de Kim Jong-il, mort dissabte als 69 anys d'un atac de cor mentre viatjava amb tren, en una urna de vidre dalt d'un pedestal amb flors vermelles i blanques.El primer acte oficial com a líder va ser retre homenatge al pare en la vetlla, al Palau Memorial Kumsusan de Pyongyang.

Polèmica al sud

Els veïns del sud, amb qui tècnicament continuen en guerra des del 1953 ja que no van signar mai la pau, van enviar el condol “al poble de Corea del Nord” –distingint clarament entre els ciutadans i el règim comunista–, però no tenen previst que cap delegació oficial vagi al funeral. Només la decisió de donar el condol ha aixecat una forta polèmica a Seül, on els polítics conservadors i progressistes no es posaven d'acord sobre la conveniència del gest.

Tot i l'aparent continuisme nord-coreà, els països veïns estan preocupats per l'estabilitat a la zona. Tòquio, Seül i Washington van refermar la col·laboració davant dels dubtes en matèria de seguretat i van aixecar el nivell d'alerta en cas d'algun moviment nord-coreà. Els Estats Units mantenen 28.000 soldats a Corea del Sud. D'altra banda, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) espera poder avançar en la desnuclearització del país (el 2003 Pyongyang va abandonar el Tractat de No Proliferació d'Armes Atòmiques).

A tot això, la comunitat de refugiats nord-coreans residents a Seül, formada per uns 22.000 persones, està expectant davant de la successió i mira al nord amb un cert optimisme sobre una eventual reunificació futura. “D'aquí a dos o tres anys hi haurà grans canvis a Corea del Nord, molta gent està cansada del règim i ara hi ha més influències de l'exterior al país”, analitzava un d'ells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.