Política

Salut i Ensenyament centren el 79% del total de retallades

Els dos departaments redueixen en total 671 milions la despesa per al 2012, però Mas-Colell insisteix que no perjudicarà el servei

El pressupost del Catsalut, l'ICS i l'ICASS cau un 3,4%

Com en els pressupostos del 2011, els departaments de Salut i Ensenyament tornen a ser el 2012 els més sacrificats en valors absoluts, i la retallada que se'ls aplica creix respecte al total de la retallada del govern. Els 671 milions que el govern ha reduït en els pressupostos d'aquests dos departaments suposen el 79,2% dels gairebé 847 milions que estalviarà l'executiu d'Artur Mas. Fins i tot en termes relatius el sacrifici és superior a la mitjana, a causa d'un efecte estadístic pervers per l'augment –més fictici que real– del pressupost de Territori i Sostenibilitat.

La partida de Salut és la que més es ressent, amb 432,7 milions d'euros menys, equivalent a un 4,8%. Aquest descens, però, és inferior al dels comptes del 2011, quan va baixar de 620 milions, un 6,5% més. A més, el Catsalut, l'ICS i l'ICASS veuen com cau el seu pressupost 450 milions d'euros, un 3,4%, fins als 12.981 milions. El mateix passa amb Ensenyament, que disposarà de 238,4 milions menys, un 4,9%, mentre el 2011 la caiguda va ser de 388 milions, un 7,4%. En aquella ocasió, però, el descens era inferior a la mitjana, del 9,2%, mentre que l'any que ve serà superior a la mitjana de retallada, que és del 3,8%.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va insistir que aquestes reduccions de la despesa no han de repercutir en un empitjorament del servei perquè bona part estan causades per les retallades de sous als empleats públics, que en global, de tots els departaments, sumen uns 625 milions d'euros.

La mitjana de reducció de la despesa del govern respecte als pressupostos del 2011 és només del 3,8% perquè està distorsionada pel creixement de la despesa de Territori i Sostenibilitat, d'un 14,8%. Això s'explica perquè el govern haurà de fer front a finançaments diferits, és a dir, d'obres ja realitzades en exercicis anteriors i el pagament de les quals ja estava compromès –el que es coneix com mètode alemany o peatge a l'ombra–. En concret, la partida de finançament diferit puja més de 1.020 milions d'euros, gairebé 550 milions més que el 2011. Sense aquesta partida, Mas-Colell estima que el pressupost del departament cauria un 15,5%, i per tant la retallada global del govern seria més important.

El departament que més pateix la reducció de despesa en termes relatius és Presidència, que veu com el seu pressupost cau un 11,8%, fins als 472,9 milions d'euros. Economia i Coneixement té un descens del 9,2%, amb un pressupost de 1.100 milions. Els següents departaments del rànquing, en matèria d'estalvi, són els més econòmics, Empresa i Ocupació, el pressupost del qual baixa un 7,4%, i Agricultura, que redueix la despesa un 7,2%.

15,5
per cent
baixaria el pressupost de Territori i Sostenibilitat sense comptar el finançament diferit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.