Política

Els sindicats rebutgen la taxa per recepta

Consideren que afectarà els més desprotegits, com jubilats, aturats i malats crònics

Insisteixen en l'afany recaptatori de la nova mesura

Els sindicats han rebutjat aquest dimecres la taxa d'un euro per recepta sobre els medicaments que vol aplicar el govern, en considerar que és una mesura que afectarà principalment els col·lectius més vulnerables.

El sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari en el sector, ha denunciat que el “tiquet moderador” pot suposar “un greuge per als malalts crònics i les persones a l'atur”.

En un comunicat, el sindicat ha criticat igualment la “falta de diàleg de l'executiu català amb els agents socials” a l'hora de prendre la decisió.

MC també ha criticat la retallada sanitària d'un 4,8 per cent en els pressupostos del 2012, uns comptes que consideren d'“alt risc”, perquè se sustenten en un estalvi farmacèutic de 336 milions que el sindicat considera “inabastable”.

Al contrari del que defensa el govern, el sindicat d'infermeres SATSE ha destacat que la nova taxa farmacèutica és una mesura “merament recaptatòria i que no tindrà cap efecte de dissuasió”.

De la seva banda, CCOO ha denunciat que el “pagament indiscriminat” d'un euro per recepta és una mesura “injusta perquè no té en compte el nivell de renda i perjudica especialment les persones ancianes, les que tenen pensions més baixes i els malalts crònics”.

El Comitè 1r de Desembre, que agrupa les ONG antisida de Catalunya, ha alertat que, de fer-se efectiva, la nova taxa farmacèutica “dificultarà les condicions de vida de les persones que viuen amb VIH, ja que molts d'aquests pacients tenen malalties associades que requereixen medicació constant”.

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CAVC), de la seva banda, ha emès una nota en la qual critica la nova taxa perquè “afecta els més desprotegits i s'allunya d'una fiscalitat redistributiva”.

“El problema de la despesa farmacèutica una vegada més és que es carrega contra l'usuari i no contra la indústria farmacèutica”, ha criticat Mery Barranc, portaveu de la CONFAVC, entitat que aglutina gairebé 700 entitats veïnals de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.