Política

Descompten als funcionaris l'IRPF de l'extra impagada

Mas-Colell es disculpa per no haver informat els empleats públics de la mesura, però al·lega raons “fiscals”

Els sindicats amenacen amb recórrer als tribunals per “apropiació indeguda”

Plou molt i sobre mullat i no es preveu que cap anticicló acabi amb tant d'aiguat. El govern va provocar ahir un allau d'indignació entre els empleats públics que, en rebre la nòmina del mes de desembre, van detectar un sobtat desinflament del seu sou. Sense previ avís i a les portes del Nadal es van adonar que el salari se'ls havia encongit. Una amarga sorpresa que tampoc no van poder esclarir consultant la pàgina web de l'intranet habilitada a aquests efectes i on només es podia llegir “en manteniment”.

El govern va explicar que la contracció de la nòmina responia a l'aplicació de la retenció fiscal relativa a la paga extra de Nadal que encara no ha estat abonada als treballadors de la Generalitat. Un complement que ja va ser font de conflicte la setmana passada quan el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va anunciar que per “tensions de tresoreria” era probable que només s'abonés el 80% d'aquesta retribució extraordinària. El pagament de la resta podria arribar, d'acord amb les previsions de la Generalitat, el proper gener.

Embolic considerable

Mas-Colell va atribuir la polèmica decisió a motius “fiscals”. En altres paraules, el màxim responsable d'Economia va al·legar que la mesura pretén garantir que la liquidació, l'any vinent, de la porció impagada del complement no impedeixi que aquesta quantitat tributi en l'exercici 2011. Altrament, va afegir, suposaria un “embolic considerable”. Les raons de Mas-Colell no van convèncer els sindicats que, en peu de guerra des que el govern donés per tancada unilateralment la negociació sobre les retallades en el sector públic, ahir havien convocat una concentració davant del Parlament. Prop d'un miler d'empleats hi van fer cap amb l'objectiu d'evidenciar el rebuig frontal a uns pressupostos que “escapcen” el sector públic, no garanteixen el lloc de treball als interins i plantegen una altra reducció dels sous. A les crítiques adreçades als comptes del 2012, on s'inclou el polèmic pla d'estalvi del sector per valor de 625 milions d'euros, es va sumar ahir l'exasperació del col·lectiu per l'avançament del descompte de l'IRPF en relació amb la paga extra pendent. Una indignació que Mas-Colell va voler apaivagar demanant disculpes pel fet de no haver informat convenientment els afectats de la mesura. “Hi hauria d'haver hagut més informació, la informació no ha fluït. Espero que no es torni a repetir”, va reconèixer.

CCOO, UGT i IAC, convocants de la protesta i que ahir van registrar una petició a la cambra per tal de reunir-se amb els grups parlamentaris de l'oposició i demanar-los que treballin per modificar l'orientació dels pressupostos, van amenaçar amb noves mesures judicials. La via dels tribunals guanya pes. Després d'anunciar la possibilitat de dur l'executiu als tribunals per l'anunci del pagament parcial del complement de Nadal divendres passat, els líders de les tres organitzacions laborals van coincidir ahir a afirmar que els seus serveis jurídics també estan estudiant demandar el govern per la via civil i penal al·legant “apropiació indeguda” en el cas del descompte de l'IRPF. Una maniobra que van descriure de “robatori”. “No es pot jugar amb les nòmines dels empleats. La gent té responsabilitats, hipoteques i fills”, va declarar Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, al temps que instava el govern a dimitir atesa “la seva incapacitat de gestió”.

CCOO, UGT i l'IAC tenen previst reunir-se avui per parlar de les citades mesures judicials i fixar un calendari de mobilitzacions per després de les vacances de Nadal. Les tres organitzacions donen per fet que, aleshores, encara plourà i molt.

LA XIFRA

150-600
euros
pot suposar, en funció del cas, la reducció del sou de amb el descompte de l'IRPF.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.