Política

Rajoy tria com a veu territorial un enemic del finançament

La mà dreta de Montoro creu que el model fa que “un català valgui tant com dos madrilenys”

Els catalans Moragas i Ayllon escalen

Canviarà la llei de l'avortament

“No hi ha un repartiment just i equitatiu, el que hi ha és tortura estadística per aconseguir que un català valgui tant com dos madrilenys i per fer això ha calgut torturar molt les xifres.” Aquesta és l'opinió sobre el nou finançament que Antonio Beteta va deixar anar en el Consell de Política Fiscal del 15 de juliol del 2009, que va aprovar el nou model amb el vot a favor de les comunitats socialistes i l'abstenció de les del PP. Beteta, que aleshores era el conseller d'Economia d'Esperanza Aguirre i ahir era conseller madrileny de Transports, és l'home triat per Rajoy i Montoro com a interlocutor territorial, ja que ha estat reclutat com a secretari d'estat d'Administracions Públiques.

El primer Consell de Ministres de l'era Rajoy va servir ahir per aprovar els nomenaments del segon esglaó de l'administració: els secretaris d'estat o les mans dretes dels ministres. En el cas de Montoro, que ara aplega la doble condició de ministre d'Hisenda i d'Administracions Públiques, l'escuder serà Beteta, fidel a Aguirre fins que va caure en desgràcia i va ser enviat a Transports quan la presidenta madrilenya va preferir el jove Percival Manglano en una àrea que ella supervisa i impregna d'accent neoliberal propi.

Com a nou secretari d'estat, Beteta serà ara l'interlocutor autonòmic tant per als traspassos de les competències com per al desplegament de l'Estatut, amb la incògnita de saber què farà en punts amputats pel TC que l'anterior govern del PSOE prometia voler rescabalar a través de lleis. Alhora, Beteta serà el pilot de la comissió bilateral Estat-Generalitat i trobarà d'herència l'impagament dels 759 milions en virtut de la disposició addicional tercera de l'Estatut. En dos anys no només no s'ha desdit mai de la denúncia del privilegi català, sinó que ha recalcat que el model “és intolerable perquè deixa Madrid com l'única comunitat per sota de la mitjana quan els madrilenys són els que més impostos paguen”.

En el nucli dur de Rajoy, però, els dos catalans de la seva confiança escalen fins a llocs clau: Jorge Moragas serà el cap de gabinet del president espanyol i José Luis Ayllón, el secretari d'estat de Relacions amb les Corts. Rajoy tanca la seva guàrdia pretoriana elevant la seva cap de premsa, Carmen Martínez Castro, a secretària d'estat de Comunicació. A l'Oficina Econòmica de La Moncloa, Rajoy situa el cervell que l'ha guiat en l'oposició, Álvaro Nadal. Eliminat el Ministeri de Cultura, el secretari d'estat elegit és José María Lassalle, casat amb la diputada del PSC Meritxell Batet.

Cap plaça de funcionari

Ajornat el primer gran ajust fins al dia 30, la nova vicepresidenta i portaveu del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, avança que manté la promesa de no convocar a concurs ni una sola plaça de funcionari –“taxa de reposició zero”– excepte en forces de seguretat. A l'hora de calcular l'ajust, Sáenz de Santamaría remet al moment en què Economia i Hisenda vegin al detall els comptes. El decret de pròrroga de pressupostos que s'aprovi divendres, però, aplicarà ja una primera tisorada –declararà partides no disponibles– en espera del pressupost del març.

Pel que fa a l'avortament, Santamaría avisa que es reformarà per abolir que noies de 16 anys avortin sense haver d'informar-ne els pares.

LA XIFRA

24
secretaris d'estat tindrà el govern de Mariano Rajoy, que té tretze ministres (nou homes i quatre dones).

L'ultimàtum per a la reforma laboral venç el 7 de gener

david portabella

En el debut com a portaveu del govern i totpoderosa vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría va avançar que els ministres tenen ja deures dins la bateria de reformes que ha promès el govern del PP. Amb una taxa d'atur del 21%, la prioritat per a Rajoy és la reforma laboral, i no aplicarà cap flexibilitat en el calendari: l'ultimàtum a la patronal i els sindicats venç el 7 de gener.

En paral·lel a la data final de l'endemà de Reis, Rajoy ha encarregat ja a la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que no s'esperi amb els braços plegats i que vagi definint la llei del mercat laboral per si CEOE-Cepyme, la UGT i CCOO són incapaços d'acordar res. A més de flexibilitzar més la negociació col·lectiva, Rajoy pretén implantar el contracte únic amb un acomiadament més barat, al voltant dels 20 dies en lloc dels 45 i 33 actuals, i passar els ponts festius al dilluns més pròxim.

Tot i que Báñez és la primera ministra de Treball en 33 anys, Sáenz de Santamaría no ho va invocar a l'hora de respondre per què les dones són minoria al nou govern. “Rajoy no tria els ministres perquè siguin homes o dones, sinó perquè són els més idonis, el nombre de dones no és important i sí que ho és l'objectiu”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.