Política

El govern vol estudiar responsabilitats pel cas de l'IRPF dels funcionaris

El conseller d'Agricultura també admet l'“error”

El PP avança que l'Agència Tributària ja els ha comunicat que la mesura és il·legal

El govern continua intentant netejar la seva imatge després del caos que ha provocat la retenció als funcionaris de l'IRPF de la paga extra que encara no han pagat. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va sortir ahir a donar la cara, després que ja ho haguessin fet Andreu Mas-Colell i Artur Mas, i va assegurar que s'analitzaran possibles “responsabilitats”. Ara s'haurà de veure si aquestes paraules queden en un simple avís o si l'executiu vol anar més enllà. Pelegrí també va reconèixer que tot plegat havia estat un “error” i va tornar a demanar disculpes als empleats públics. Tot i això, va fer una defensa tancada dels ajustaments, que han de servir per afrontar el futur amb “optimisme”.

Aquesta posició arriba poques hores després que Artur Mas també demanés perdó als funcionaris. El president va admetre que aquesta operació econòmica no s'havia fet prou bé i va intentar tranquil·litzar els afectats comprometent-se a pagar el 100% del que els pertoca. Està previst que els funcionaris rebin el 80% de la paga extra la setmana vinent i la resta queda postergada fins a l'any 2012, però sine die.

Les disculpes, però, no són suficients per als sindicats, que exigeixen accions i no paraules. “Simplement volem que es compleixi la llei”, indica Xavier Casas, de la UGT. Els agents socials estudien si es poden emprendre accions judicials penals per un delicte d'apropiació indeguda. “Ens han confiscat els nostres diners”, rebla Casas.

L'oposició tampoc no en té prou amb la nova actitud conciliadora del govern. Ahir el PP va avançar que l'Agència Tributària els ha comunicat que aquestes iniciatives són “il·legals”. Els populars havien fet una consulta en aquest sentit i, segons Enric Millo, ja han rebut la resposta verbal, tot i que esperen l'escrit amb tots els arguments. “No es pot retenir l'IRPF d'una nòmina que encara no s'ha percebut, i això ho sap qualsevol que hagi estudiat una mica de dret tributari”, va emfatitzar Millo, que va exigir al Departament d'Economia que actuï amb més “seriositat” i “rigor”.

El PP havia amenaçat que si l'Agència Tributària dictaminava que la retenció era il·legal com ara acaba de fer, demanarien responsabilitats. De moment, però, no han concretat cap acció.

LES FRASES

Un cop assumit aquest error haurem d'analitzar les responsabilitats que corresponguin
Josep Maria Pelegrí
CONSELLER D'AGRICULTURA

LA XIFRA

12
dies
té el Consell de Garanties per pronunciar-se sobre el recurs contra el decret que retalla la paga als funcionaris.
No es pot retenir l'IRPF d'una nòmina que encara no s'ha percebut. És il·legal
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP

Iniciatives parlamentàries en marxa

La mesa del Parlament va tramitar ahir la petició del PSC, ERC, ICV, Solidaritat i Ciutadans perquè el Consell de Garanties Estatutàries estudiï la legalitat del decret del govern que imposa una retallada del 20% a la paga extra dels funcionaris. Ara el consell té dotze dies per emetre un dictamen, que en cap cas és vinculant. Els partits assenyalen que el decret podria vulnerar tant l'Estatut, perquè deixa en suspens el conveni col·lectiu, com la llei de rang espanyola que regularitza les dues extres que han de rebre els funcionaris els mesos de juny i desembre. Per la seva part, CiU respecta la decisió de l'oposició, però té la convicció que no han comès cap mena d'il·legalitat.

D'altra banda, ahir el grup d'ICV-EUiA va entrar al registre del Parlament una moció en què sol·licita la “reprovació” del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per aquest afer. També exigeix que es derogui el decret de l'executiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.