Política

política

Viladamat reclama que la monarquia desaparegui

És el primer municipi català que aprova una moció per exigir que el rei espanyol abdiqui

Té el suport de tot l'Ajuntament, governat per la CUP

Vic, Montesquiu i Celrà s'han interessat pel text

Viladamat és el primer municipi de Catalunya que ha reclamat la desaparició de la monarquia espanyola i que ha exigit al rei Joan Carles I que abdiqui. L'últim ple de l'Ajuntament va aprovar una moció presentada per la CUP –partit que governa– que descriu la monarquia com una “institució antidemocràtica” i que va tenir el suport de tot el consistori (CUP i IpV-PM, vinculat al PSC). En concret, en la moció, que porta per títol Moció de censura popular a la monarquia espanyola, es demana “al senyor Joan Carles de Borbó que abdiqui del seu càrrec de rei, que és democràticament il·legítim”.

En el text s'assegura que Viladamat “és un municipi integrat per persones que creuen en la democràcia i on la sobirania popular i la igualtat entre persones constitueixen els dos fonaments democràtics bàsics”. I es diu que la monarquia és una institució antidemocràtica perquè el rei “no és un càrrec democràticament escollit sinó hereditari, és a dir, no és un càrrec accessible a la ciutadania ni a la sobirania popular”, i perquè la família reial “preserva uns privilegis indignes sobretot en temps crisi econòmica”

L'alcaldessa, Irene Palol, pensa que ara la moció s'anirà estenent per Catalunya i assegura que ja ha començat a rebre trucades de municipis interessats a portar el text a l'aprovació del ple. És el cas de Montesquiu, Vic i Celrà, per exemple.

Irene Palol va explicar: “Cal que des dels ajuntaments expressem els sentiments i les idees dels nostres vilatans i no tenim cap dubte que a Viladamat la majoria social vol iniciar un recorregut cap a la independència i deixar enrere la monarquia corrupta actual.”

Un noi de Banyoles

La iniciativa va néixer d'una proposta de moció que l'equip de govern de Viladamat, de la CUP, va rebre d'un noi de Banyoles. Irene Palol ha explicat que van rebre la proposta d'aquest noi i que hi van fer algunes modificacions per aconseguir el text final que va ser aprovat finalment pel ple de l'Ajuntament de Viladamat.

L'Ajuntament de Viladamat va aprovar en el mateix ple –del 15 de desembre– una altra moció per adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència, de la qual ja formen part 150 municipis catalans.

LA FRASE

Això es contagiarà. Ja hem començat a rebre trucades d'altres municipis que volen la moció
Irene Palol
alcaldessa de viladamat (CUP)

Treure les banderes espanyoles

El secretariat nacional de la CUP dóna ple suport a Viladamat en la decisió que ha pres l'Ajuntament d'aprovar la primera moció que exigeix l'abdicació del rei. Segons ha explicat un dels portaveus, Lluís Sales, aquesta iniciativa ha nascut a Viladamat i inicialment la intenció no era dur-la en altres ajuntaments, però ara mateix s'ho estan plantejant, tenint en compte que coincideix amb “el desprestigi actual de la corona i que s'han fet públics els comptes de la monarquia”, va dir Sales. La CUP recorda que en els ajuntaments on governen han retirat les banderes espanyoles dels balcons (Arenys de Munt i Navàs) i també que en altres llocs han impulsat iniciatives perquè es retiri la fotografia del rei espanyol dels salons de plens. És el cas, per exemple, de Berga.

Majoria absoluta de la CUP

Viladamat, amb 458 habitants, és l'únic municipi de Catalunya on la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) governa amb majoria absoluta a l'Ajuntament. En les últimes eleccions municipals la candidatura encapçalada per Irene Palol va aconseguir 149 vots (el 47,3% del suport) i quatre dels set regidors de l'Ajuntament. Els altres tres van ser per a Independents per Viladamat-PM, vinculat al PSC.

A les comarques gironines, només hi ha un altre ajuntament governat per la CUP. Es tracta de Celrà, on la Candidatura d'Unitat Popular governa amb un pacte amb la formació ICelrà. Aquestes dues formacions es repartiran l'alcaldia dos anys cada una, i en aquest moment és la CUP qui té aquest càrrec, que ocupa Dani Cornellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.