Política

Paga ‘in extremis'

El govern pagarà entre avui i demà el 20% de la retribució extra que encara havia d'abonar als empleats públics

L'operació es farà gràcies a un crèdit d'uns 200 milions

Els problemes amb els proveïdors continuen

Mas-Colell admet l'error en l'IRPF i posa el càrrec a disposició de Mas
Economia encara negocia retardar el pagament de la Seguretat Social

Els empleats públics rebran entre avui i demà el 20% de la paga extra que els faltava després que el govern hagi tancat in extremis un crèdit pont d'entre 150 i 200 milions d'euros. D'aquesta manera l'executiu saldarà comptes amb els treballadors abans que s'acabi l'any i evitarà una demanda judicial que els sindicats tenien preparada per “apropiació indeguda” arran que la Generalitat els havia retingut tot l'IRPF sense haver cobrat el 100% de la retribució. Tot i això, els agents socials preparen més mobilitzacions contra les retallades al sector públic. La pugna, doncs, continua.

Economia va anunciar ahir a la tarda aquesta operació creditícia que s'ha tancat amb el Banc Sabadell amb un interès proper al 6%. El conseller, Andreu Mas-Colell, va destacar que la injecció de 500.000 milions d'euros que va fer el Banc Central Europeu al sistema financer ha obert els mercats i ha facilitat l'obtenció d'aquest crèdit a curt termini –generalment es tracta de préstecs a un any–. Ha estat un baló d'oxigen per a unes malmeses arques públiques, que permetrà pagar els prop de 70 milions que es calcula que costa el 20% de la paga extra de tots els funcionaris. Mas-Colell, però, no va voler donar cap detall sobre la xifra exacta del crèdit ni quines altres operacions es faran amb els diners. Avui mateix es donarà l'ordre perquè s'ingressi aquesta retribució als empleats.

Però el baló d'oxigen d'ahir continua sent petit, segons Mas-Colell. Els endarreriments a proveïdors continuen i encara no s'ha avançat gaire en aquesta situació.

Pel que fa a la possibilitat que l'impagament de nòmines es repeteixi, el titular d'Economia es va moure entre dues aigües i no es va acabar de mullar. Va assegurar que els funcionaris no han de patir pels seus sous sempre que es compleixi una d'aquestes dues condicions: que els mercats estiguin “normalment” oberts o que l'Estat pagui quan toca el que deu a la Generalitat, en referència als 759 milions de la disposició addicional tercera, que, segons Mas-Colell, és l'origen de tot els mals. Va carregar contra l'antic executiu del PSOE i va donar un vot de confiança al del PP, conscient que no s'han de cremar totes les naus abans d'iniciar una negociació. “L'experiència em diu que l'anterior govern no és de fiar. Amb aquest d'ara, començo amb la convicció que sí que ho són”, va reblar.

A banda del 759 milions, sobre la taula hi ha una altra qüestió pendent amb Madrid. La Generalitat intenta trobar una via d'entesa per retardar al màxim el pagament de les quotes de la Seguretat Social, que s'han de fer efectives a final d'any. Amb l'IRPF ja han aconseguit demorar-ho fins al 20 de gener. És el que la setmana passada Mas-Colell va qualificar com a “tancament de caixes transitori” amb la intenció de no pagar a Madrid encara que no hi hagi pacte. Ahir, però, va ser molt més suau i es va limitar a parlar de negociació oberta i va matisar que fins al 31 de desembre queda molt de temps.

L'altre punt de polèmica ha estat l'IRPF. El conseller va tornar a admetre l'“error” i es va assenyalar com a responsable. Fins i tot, va recordar que “des del primer dia” té el seu càrrec a disposició dels president. A més, va reiterar les disculpes als afectats i els va donar les gràcies per la comprensió.

D'aquí a final d'any encara poden passar moltes coses. Un altre crèdit, que ens paguin els 759 milions...
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
Moltes gràcies als empleats per la seva comprensió, i els presento excuses pels errors i els problemes de comunicació

Els sindicats s'apunten la victòria

Els sindicats van remarcar ahir que el pagament de la totalitat de la paga extra no és cap notícia per llançar coets, sinó que el govern, l'únic que ha fet ha estat complir amb la “legalitat”. Però consideren que les mobilitzacions dels funcionaris han fet reaccionar la Generalitat. “El govern rectifica perquè els treballadors ens hem fet respectar, no perquè ens tingui respecte”, manifestava ahir Xavier Casas, de la UGT. Per la seva part, Lluís Blanco, de la IAC, opinava que l'únic que ha buscat l'executiu amb aquest endarreriment de la paga de Nadal ha estat “posar la por al cos a la gent” per així poder justificar les retallades.

Abans que es notifiqués el cobrament de la retribució, ahir al matí hi va haver protestes. Una vintena de treballadors van tallar l'accés a Can Ruti de Badalona perquè encara no havien cobrat. I per avui hi ha prevista una altra manifestació a Barcelona dels bombers, mossos i funcionaris de presons contra els ajustaments que afecten el sector públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.