Política

Artur Mas reivindica la seva gestió com a exemple a seguir pels territoris

Remarca que les retallades pretenen evitar situacions com la que pateix la Generalitat Valenciana

Recorda que han caigut “economies més fortes”

El president Artur Mas va reivindicar ahir la seva política de retallades i d'introducció de noves taxes per a la reducció del dèficit com a exemple a seguir per als territoris de l'Estat. Després de la maniobra del govern de Mariano Rajoy per ajudar la Generalitat Valenciana, Mas va ressaltar el valor de les mesures restrictives del seu executiu. “Catalunya està fent les coses seriosament per evitar el risc d'intervenció, i això que estem fent poc o molt també s'ha de fer a nivell d'altres comunitats autònomesi del mateix govern espanyol”, va sentenciar.

Mas va recordar, de nou, que “ningú” està “fora de perill” de ser intervingut: “Economies més fortes de països europeus han caigut.” Aquest és un risc a què, segons el seu criteri, estan exposats tant els territoris com el mateix executiu espanyol. El govern s'ha esforçat a anunciar i executar les retallades amb rapidesa; forçat per la necessitat però també amb la voluntat d'erigir-se com a exemple de bones pràctiques en el context europeu. “A Catalunya procurem fer les coses el millor possible de manera que generem confiança, que vegin que som un país seriós que compleix els seus deutes”, insistia ahir durant la inauguració de la nova seu de Fedefarma a Gavà.

Mas va reiterar que les retallades de la despesa pressupostària de l'any passat –que van afectar la prestació dels serveis públics– i la imposició de noves taxes i impostos que inclouen els comptes per aquest any –encara pendents de l'aprovació – no es prenen per “falta de sensibilitat” sinó pel “problema econòmic” que arrossega la Generalitat. El justifica perquè el tripartit va gastar “molt més del que es tenia” i han heretat un dèficit del 4,2% del PIB. A finals d'any, preveu situar-lo en l'1,3%.

Més informació a la secció d'

Economia.

Mancomunar el deute espanyol

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va manifestar ahir partidari que el govern espanyol estableixi un mètode “sistemàtic i transparent” per ajudar els territoris que estiguin en situacions com la del País Valencià. Pel conseller, ha arribat l'hora de “mancomunar el deute espanyol” perquè els territoris no hagin de pagar més interessos dels que assumeix La Moncloa, com ha hagut de fer reiteradament Catalunya. I és que la Generalitat Valenciana no és l'únic territori amb problemes de liquiditat. El govern català també passa una situació difícil com a conseqüència de l'impagament dels 759 milions d'euros corresponents a la liquidació del 2008 de la disposició addicional tercera. Era una partida que els d'Artur Mas havien pactat amb l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i que no ha estat abonada. La Generalitat va haver ajornar pagaments a proveïdors i les nòmines dels funcionaris, que finalment va sufragar in extremis gràcies al tancament d'un crèdit. Mas-Colell també ha retardat el pagament de l'IRPF del novembre a Madrid i negocia amb l'equip de Mariano Rajoy l'ajornament dels de la Seguretat Social que havia de satisfer al desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.