Política

L'Iran

Cop contra el règim

Misteriosa mort a Teheran

Un científic iranià mor per l'explosió d'una bomba col·locada al seu cotxe

La república islamista culpa Israel i els EUA de l'acció i alerta que mantindrà el pla nuclear

La víctima treballava en una planta atòmica

És el cinquè atemptat d'aquestes característiques dels darrers dos anys: el mateix objectiu i el mateix modus operandi. Un científic nuclear iranià va ser assassinat ahir a Teheran per l'explosió d'una bomba col·locada al seu cotxe, a Teheran. Les autoritats iranianes han acusat els EUA i Israel d'estar al darrere de l'atemptat amb l'objectiu de fer descarrilar el programa atòmic de l'Iran. Washington ho va negar categòricament a través d'un portaveu del Consell de Seguretat Nacional. L'atemptat, a més, es produeix en un context de tensions i d'amenaces mútues entre Washington i Teheran, que s'han intensificat les darreres setmanes.

La víctima, Mustafà Ahmadi Roshan, va morir quan la bomba magnètica que un motorista li havia enganxat al vehicle va esclatar mentre circulava al matí en hora punta prop de la Universitat de Teheran. El conductor del cotxe també va morir, mentre que el guardaespatlles del científic va resultar ferit. El vicepresident iranià, Mohammad Reza Rahimi, va culpar els EUA i Israel de l'acció mentre els advertia que els experts del seu país “estan més decidits que mai a avançar en el camí del progrés científic”. En termes semblants s'expressava l'Organització Iraniana de l'Energia Atòmica (OIEA): “El camí escollit pel valerós poble iranià no té retorn i les accions fútils dels EUA i Israel no els apartaran de la seva via.”

Els mitjans de comunicació i responsables polítics iranians van acusar l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica –organisme depenent de les Nacions Unides– d'haver “transmès” el nom d'Ahmadi Roshan als serveis secrets nord-americans i israelians. “Els inspectors de l'AIEA s'hi havien reunit feia poc”, indicava l'agència Mehr.

Ahmadi Roshan, de 32 anys, era enginyer químic i director adjunt per a qüestions comercials de la planta nuclear de Natanz, principal centre d'enriquiment d'urani del país, que disposa de més de 8.000 centrifugadores. Segons un col·lega seu, Ahmadi Roshan estava treballant en un projecte de membranes polímeres utilitzades per a la separació de gas, un mètode empleat en l'enriquiment d'urani. Amb ell, són quatre els científics iranians morts per l'explosió d'una bomba des del 2010. Dos d'ells treballaven directament en el programa atòmic del seu país. L'actual cap de l'OIEA, Fereydoun Abbassi, va escapar a un atemptat semblant el 2010.

Context de tensions renovades

L'assassinat culmina una setmana de tensions renovades entre l'Iran, d'una banda, i els EUA i els seus aliats, de l'altra. Les autoritats iranianes han posat en marxa una nova planta per enriquir urani i han sentenciat a mort un nord-americà acusat d'espionatge. Washington i els països europeus, mentrestant, han intensificat els esforços per paralitzar les exportacions de petroli de l'Iran, en resposta al pla nuclear d'aquest país que, a parer dels occidentals, busca dotar-se de la bomba atòmica i no, com diu, d'abastir-se d'energia nuclear per a usos civils. La presidència danesa de la UE va anunciar ahir mateix que el 23 de gener que ve es decidirà un nou paquet de sancions contra l'Iran. Teheran, a més, ha amenaçat de bloquejar l'estret d'Ormuz per asfixiar la ruta d'aprovisionament de cru. Washington va replicar que obrirà foc en cas que els iranians bloquegin l'estratègic pas.

2010
Es produeix
el primer atemptat a l'Iran contra un científic vinculat al programa nuclear. Des de llavors i fins ahir se n'han produït quatre més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.