Política

L'Estat vol congelar les aportacions als territoris que incompleixin el dèficit

El govern espanyol estudia que la llei d'estabilitat pressupostària el faculti per tancar l'aixeta a les comunitats

El PP fa pinya amb les mesures de Rajoy

Continuant amb la cantarella que la responsabilitat del dèficit espanyol és dels territoris, l'executiu estatal amenaça ara amb tancar l'aixeta i congelar les aportacions a les comunitats que incompleixin els objectius marcats. El Consell de Política Fiscal i Financera abordarà dimarts vinent les bases de la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària. I el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va alertar ahir –en una conversa informal amb periodistes– que la normativa podria facultar l'Estat perquè redueixi o deixi en stand by els diners del model de finançament a aquells territoris que incompleixin els objectius de dèficit.

Aquesta mesura suposaria, a la pràctica, que l'Estat vulneri el nou model aprovat en la passada legislatura i consagrat a l'Estatut. La possibilitat anunciada per Montoro s'afegeix a la intenció del nou govern espanyol de controlar els pressupostos dels territoris, rebuda amb gran malestar per l'executiu català, que prefereix la tutela d'Europa abans que la de Madrid.

La responsabilitat

El ministre d'Hisenda es va reunir ahir amb els presidents territorials a la madrilenya seu del carrer Génova. “Es tracta de fer un intercanvi informal sobre la responsabilitat de les comunitats autònomes en la consecució de l'objectiu de dèficit públic i la major disciplina que comprometi tothom en la correcció d'aquest dèficit”, explicava Montoro abans d'entrar a la reunió. El ministre té previst parlar avui amb els governs exclosos de la trobada, entre ells el català.

La trobada, però, tenia un segon objectiu: el tancament de files dels presidents populars amb vista al Consell de Política Fiscal de dimarts, en què el PP té la majoria absoluta.

Fabra i el nou model

Poques veus es van sentir de la reunió. Molta prudència i el compromís dels territoris del PP que es van comprometre amb les mesures del govern de Rajoy. L'únic que va alçar la veu va ser el president valencià per reclamar, sense més concreció, un nou finançament.

Pujol alerta de la inviabilitat de Catalunya

L'expresident de la Generalitat es va sumar ahir a les crítiques contra les mesures de l'executiu de Mariano Rajoy. En la línia del conseller Mas-Colell, va alertar que poden portar a una “asfixia econòmica” que pot posar en dubte que el país tiri endavant. “La qüestió de la viabilitat o no viabilitat de Catalunya ja no es planteja només com a interrogant referit a una hipotètica independència, sinó com a conseqüència molt real, gens hipotètica, de la continuïtat del tracte econòmic que Catalunya rep, cada vegada més asfixiant”, apuntava l'expresident en l'editorial del centre d'estudis que té el seu nom.

El mateix dia que CiU votava les mesures del president espanyol al Congrés, Pujol insistia a reclamar un nou i bon model de finançament. I veia “lògic” que amb el tracte que està dispensant l'Estat al país creixi el sentiment independentista. I suggereix aquesta via enfront “l'asfixia”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.