Política

Mas atorga a Rajoy un dipòsit de confiança “a curt termini”

El president atribueix el sí de CiU a una qüestió de “coherència” amb mesures d'austeritat

Nega que el PP el sotmeti a un xantatge vinculat als comptes catalans

Diu que té alternatives i, si no, convocarà eleccions

El president Artur Mas nega que el vot afirmatiu de CiU al primer gran cop de tisora de Mariano Rajoy sigui fruit d'un xantatge per part del PP. Segons el català, el govern té altres pretendents per poder festejar en el cas que els de Sánchez-Camacho els abandonin durant la negociació pressupostària. I si les alternatives fallen, Mas donava a entendre que no li tremolarà la mà a l'hora de firmar el decret de convocatòria d'eleccions si el país “es fa ingovernable”. Durant una conferència a Madrid, el president va voler emmarcar el sí al decret del govern espanyol en una qüestió de “confiança” de futur. De fet, ho va considerar un “dipòsit a termini”; més aviat sembla que serà “a curt termini”, si bé no va concretar si es rebrà algun interès immediat sobre un préstec de vots que el mateix president admetia que, atesa l'aclaparadora majoria del PP al Congrés, en cap cas hauria alterat el resultat.

Això sí, va suggerir que, a banda del fet que CiU hagi volgut ser “coherent” donant suport a mesures d'austeritat com les que al seu dia va aplicar el PSOE –retallades de maig del 2010– i les que la mateixa Generalitat va impulsar el gener del 2011, es tracta de donar un marge de confiança a Rajoy amb vista a diverses negociacions engegades per reduir el dèficit català.

En tot cas, i tenint en compte que la Generalitat prèviament havia considerat que el decret de Rajoy era molt nociu per a Catalunya i a més l'havia situat en un escenari de menysteniment i de pressió de l'Estat en vista de la complicada situació que viuen les finances territorials, és evident que a Mas li resultava molt difícil explicar el perquè del suport de CiU a la tisorada del PP, si bé el president insistia a destacar que en cap cas es tracta de fer-se perdonar el cop de porta que la federació va dedicar a Rajoy en el debat d'investidura, sinó que ho va encabir en una qüestió d'atorgar un cert crèdit a Rajoy per intentar refer uns ponts entre Catalunya i l'Estat que ahir reiterava que estan en una situació de “divorci creixent”.

“Avui som aquí, i ja veurem les pròximes setmanes fins a quin punt és possible mantenir la confiança”, reiterava amb referència a la necessitat que el govern espanyol pagui el que deu a Catalunya, que consideri els territoris part “consubstancial” de l'Estat i no uns ens als quals només es dirigeix per renyar-los, que deixin de criticar les mesures anticrisi que pren l'executiu català –es va referir concretament a la taxa turística, la qual va defensar com a cabdal per ajudar el sector– i també que des de Madrid es deixin de legislar mesures de caire social per quedar bé, però traspassant l'obligació de finançar-les als territoris.

Solució, no problema

En aquest punt del col·loqui, Mas va tornar a posar damunt la taula l'exigència de pacte fiscal, i va definir el 2012 com un any cabdal per conèixer el desenllaç de les pretensions catalanes. Davant d'un auditori format per personalitats de l'àmbit polític, econòmic i social madrileny, encapçalades pel ministre de Defensa, Jorge Fernández Díaz, i el president del Congrés, Jesús Posada, instava els futurs interlocutors del PP a no mirar-ho com un “problema”, sinó com la “solució”, perquè l'actual malestar de la societat catalana per les decisions que es prenen a Madrid no vagi a més.

Per tot plegat, Mas insistia que, si bé no hi ha una data concreta per decidir que ja ha vençut el termini, sí que va presentar-lo com una de les últimes oportunitats per recuperar la sintonia entre els executius català i espanyol.

LES FRASES

El vot de CiU respon a la necessitat d'una austeritat real i el sanejament dels comptes; o ens ho creiem, o això acabarà malament
Si el PP vol ajudar amb el pressupost, fantàstic. Si no vol, cosa legítima, tenim canals oberts amb altres formacions polítiques
El que fa Catalunya té a veure amb la recuperació de valors que no són ni el subsidi ni l'autocontemplació
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.