Política

Antifrau investiga el cap del Grup Serhs, Ramon Bagó

Determinarà si hi ha hagut incompatibilitats en compaginar un càrrec en la sanitat pública amb la direcció d'empreses de serveis al sector

Buscarà si els mecanismes de control han funcionat

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha obert una investigació per determinar si el president del Grup Serhs, Ramon Bagó, va incórrer en incompatibilitat mentre va ocupar diferents càrrecs dins la sanitat pública. Bagó, que dirigeix un hòlding bàsicament turístic, però amb empreses que es dediquen al subministrament de serveis a hospitals i centres sanitaris, va ser fundador i, durant anys, president del Consorci Hospitalari de Catalunya, actual Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), un ens públic de caràcter local i base associativa.

Actualment, Bagó forma part del consell d'administració del consorci. Bagó, Creu de Sant Jordi i medalla al treball Francesc Macià, ha desenvolupat una dilatada carrera en el món polític, primer com a alcalde de Calella per CiU des del 1979 fins al 1991, i també com a director general de Turisme del 1980 al 1984. Recentment, l'Ajuntament de Calella li ha concedit el màxim distintiu municipal: la medalla d'or de la ciutat.

Vinculacions

La investigació s'ha obert arran d'una informació apareguda en el diari ABC, i amb l'objectiu de constatar si han funcionat correctament els controls dels organismes públics responsables. Un dels punts en què incidirà l'Oficina Antifrau és en el fet que el Grup Serhs és el principal proveïdor de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que dirigeix els hospitals de Calella i Blanes, diversos CAP de la zona i també centres sociosanitaris. La gestió de la CSMS recau en les empreses CiG SA i Cgest, que alhora formen part del Consorci de Salut i Social de Catalunya, del qual Ramon Bagó és membre del consell d'administració. Els contractes de serveis que fa la Corporació de Salut amb diner públic provinent del Departament de Salut els acaba gestionant el Consorci de Salut. Ramon Bagó es troba, doncs, en tots dos costats, com a client i com a subministrador del servei, i l'Oficina Antifrau determinarà si aquesta situació compleix la legalitat. Des del Consorci de Salut, però, es va especificar ahir que els contractes de serveis amb els hospitals i centres sanitaris “s'adjudiquen sempre a través de concursos legalment establerts”.

Primeres reaccions

Les primeres reaccions a l'anunci de la investigació han estat les dels diputats del PP i de Ciutadans, que, segons declaracions fetes al mateix diari, demanaran la compareixença del conseller de Salut, Boi Ruiz. “El conseller ha d'aclarir si la duplicitat de càrrecs és compatible i, en espera de saber si són legals, nosaltres avancem que com a mínim són èticament reprovables”, va especificar el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas. La portaveu popular, Eva Garcia, i el diputat socialista Josep Maria Sabaté es van afegir a la crítica de la “mala imatge”que dóna una persona que ocupa un càrrec dins la sanitat pública mentre basa una part del seu negoci privat en el subministrament de serveis i productes al mateix sector.

LA XIFRA

266
dispositius d'atenció sanitària
pertanyen al CSC, del qual Ramon Bagó és membre del consell d'administració.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.