Política

L'Estat limita el control dels comptes als que rebin ajuts

Suavitza la proposta del ministre De Guindos i planteja tutelar el pressupost dels territoris que tinguin aportacions extraordinàries

Mas-Colell, més preocupat per la supervisió que per les sancions

Canvi de plans. El govern espanyol pretén limitar la seva intenció de controlar el pressupost dels territoris –que tanta indignació havia aixecat, fins i tot en les comunitats del PP– a aquells que rebin ajuts de l'Estat.

Damunt de la taula del Consell de Ministres hi haurà, avui, un informe sobre la futura llei d'estabilitat pressupostària que pretén aclarir la proposta que llançava el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, en una entrevista al Finantial Times. Aleshores, De Guindos parlava de controls a priori, de manera que, “abans d'aprovar el pressupost”, els governs regionals necessitarien “el llum verd de l'executiu estatal”.

Sigui per les alarmes enceses, entre les quals la del govern català, que s'oposa rotundament a una mesura que suposaria carregar-se “l'autonomia financera”, o sigui pel rebuig dins dels mateixos territoris del PP, l'executiu pretén ara suavitzar la proposta. Fonts de l'executiu estatal recollides per Efe aclarien que aquest control sols s'aplicaria als territoris que tinguin problemes de liquiditat i que, de manera extraordinària, hagin demanat ajuda a l'Estat. En seria un exemple el recent cas del País Valencià.

La mesura s'inclouria en la llei d'estabilitat pressupostària, que dimarts vinent es debatrà en el Consell de Política Fiscal i Financera i que, dimecres, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va abordar amb els territoris populars. La normativa, segons va avançar el mateix Montoro, també preveurà sancions per a aquells territoris que incompleixin els límits de dèficit que s'hi fixin. L'Estat els podria reduir o congelar les aportacions.

“Mirarem els detalls perquè en aquests temes el diable és en la lletra menuda”, responia el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a la inclusió d'aquestes sancions en la nova llei. Amb tot, es va mostrar disposat a parlar-ne en el Consell de dimarts, perquè “no es tracta només del garrot; també hi ha d'haver pastanagues”. En aquest sentit, el conseller creu que seria bo que l'Estat estimulés les comunitats que ho fan bé amb “l'adopció de part del seu deute”. Fins i tot es va permetre ironitzar amb el contingut de les sancions alertant que caldria introduir “especificitats autonòmiques” perquè “a Grècia se li pot dir: «O et portes bé o t'expulsem», però imagineu que aquest tracte s'apliqués a Catalunya”.

“Línia vermella”

Mas-Colell, que ahir va participar en la primera conferència anual de la Càtedra Pasqual Maragall de la UB al Cercle d'Economia, sí que va mostrar un rebuig total a la decisió del govern de controlar els comptes autonòmics abans de ser aprovats per cada comunitat autònoma. “L'autorització prèvia als pressupostos és una línia vermella que no permetrem que es traspassi”, insistia un cop més el responsable d'Economia. També va tenir paraules de preocupació pel dèficit fiscal, malgrat les aportacions extres dels últims anys i va advertir sobre el deute econòmic: “Si no es crea un paraigua que unifiqui els tipus d'interès que paguen les comunitats autònomes i l'Estat, això petarà.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.