Política

EDUARD PAYRÀ

ALCALDE DE DARNIUS (INDAR)

“Traurem el poble de la foscor”

L'alcalde diu que vol revifar l'economia del poble

Promourà el pantà i defensarà el manteniment de l'escola

Quatre anys i mig en política
Eduard Payrà és comercial, té 36 anys i va entrar en política fa quatre anys i mig, quan es va presentar per primer cop a les eleccions municipals. En aquella ocasió va quedar a l'oposició, i fa sis mesos, va arrabassar l'alcaldia a CiU. Assegura que no és dels que s'eternitza al poder.

Va arribar a l'alcaldia fa sis mesos. Com se sent, en el càrrec?

Estic molt content perquè la relació amb la gent m'encanta, i encara més amb la de Darnius. A nivell laboral, ha estat una sorpresa perquè treballes moltes hores i el rendiment és poc. L'administració és molt feixugaÉs in creïble els tràmits que has . També comporta una gran responsabilitat. Això fa que estiguis disponible 24 hores al dia, set dies la setmana i 365 dies l'any.

Com s'ha trobat l'Ajuntament?

Ens l'hem trobat amb superàvit, tot i que és fàcil tenir-ne quan els impostos no s'inverteixen en la gent. Ens vam trobar un compte bancari amb prop de 500.000 euros. No ens agrada que els impostos es posin al banc perquè creiem que s'han d'usar per millorar el dia a dia de la gent. Però també hem tingut la sort que no s'han fet grans infraestructures, perquè no tindríem diners. Ara estem fent moltes coses amb aquests diners.

Quines són?
Hem començat a millorar el servei d'internet al municipi, estem millorat el patrimoni de l'ajuntament, estem fent la web de l'ajuntament i hem netejat i millorat el cementiri. Per exemple aquest any enlloc de llogar els llums de nadal els hem comprat, hem millorat la festa major, fem moltes activitats. Anem caminant amb pas ferm

Quins són els projectes principals d'aquest mandat?

Apostem molt per la promoció econòmica. Ens hem trobat un municipi en què no hi ha empreses, no hi ha emprenedoria perquè a Darnius es vivia de la mina i del suro, i quan es va acaba aquesta etapa va venir el boom immobiliari. I ara no ens queda res. Hem de treure el poble de la foscor en què estava. De 1.100 habitants fa 50 anys ara a 600 i cal revifar el poble.Cal donar suport als negocis i treballar amb l'embassament

Què hi vol fer, al pantà?

L'embasament i el seu entorn és cabdal. Ara com ara no es pot fer cap ruta al voltant de l'embassament de Darnius Boadella i s'hi han de fer connexions amb el camí de la Muga. De moment, ens hem posat d'acord amb una empresa per organitzar-hi esports. Ja hem fet dues proves, una de triatló de muntanya i una cursa nocturna amb un èxit rotund, i aquest any en farem cinc. Els últims anys, a l'Ajuntament s'havia viscut d'esquena al pantà. I ara també hi ha una junta nova del club nàutic, amb moltes ganes, i volem fer un projecte d'escola de vela, i que les activitats de caiac les impulsi el club nàutic. Volem que sigui el motor econòmic de Darnius.

Servirà de promoció també...
Sí i farem també la primera fira d'activitats recreatiu cultural de la comarca. Tenim xanquers, diables, sardanes però no s'ha fet mai una fira amb tot això.

A banda de la promoció, què més hi cal fer, a Darnius?

L'escola és prioritària. La piràmide demogràfica del poble està invertida, no hi ha naixements, i hi pinten bastos, a l'escola. Per això cal revitalitzar el municipi, perquè hi entri mainada. Ara com ara la llar d'infant té 3 nens i1 no és de Darnius. Si no hi hagués escola seria el primer desastre del poble. Volem engrescar les generacions que han marxat perquè tornin.

En el primer ple, va quedar en minoria...

Sí, la senyora Marta Llorens, sense donar explicacions ni al govern ni al poble, va deixar la formació perquè no hi estava còmoda.

A què atribueix la decisió?

No ha donat cap raóEn algun ple se li ha demanat i no dona cap raó. Entenc que té una obsessió personal cap a mi. És molt destructiva, molt negativa. M'ha qualificat des de dictador fins al que vulguis i més.Ara sembla que té molt bon rotllo amb CiU i s'ha erigit com a cap de l'oposició quan a l'ex alcalde no el podia ni veure.

Com porta aquesta situació?

És frustrant, amb les hores de dedicació que hi dedico i sense cap sou assignat. No se m'acabaran les ganes de pencar ni la il·lusió, però és frustrant perquè és com aquell que només es mira el melic i crec que és el que està passant a l'oposició. Estem engrescats, el poble està engrescat i en sis mesos hem fet molts canvis. Molta gent demana que ens deixin treballar.

Com valora l'oposició?

És totalment la cosa més agressiva, negativa i gens constructiva que hi ha. No s'hi pot pactar res, a la mínima s'aixequen d'una reunió. Posen èmfasi amb coses frívoles. Amb la qüestió del secretari, s'han passat molt. No es pot enganyar la gent dient que hem comès il·legalitats perquè no n'hem comès cap.

Li han demanat que plegui. S'ho ha plantejat en algun moment?
Plegar amb una oposició d'aquest nivell seria de covards. Si proposessin coses, que engresquessin el poble encar.a Però deixar el poble a mans d'aquesta gent la veritat és que no. Per això em vaig presentar a les eleccions. Jo no he provocat el problema. La gent em diu que ni se m'acudeixi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a