Política

Maresme

Arenys de Munt aprova una moció per abolir la monarquia espanyola

Sol·licita al Parlament que iniciï els tràmits per reformar la Constitució en aquest sentit

Reclama que s'excloguin els símbols monàrquics dels ajuntaments

Arenys de Munt ha esdevingut un dels municipis capdavanters en el moviment independentista català. Va ser l'impulsor de la celebració de les consultes sobre l'autodeterminació de Catalunya. Aviat es va adherir als municipis moralment exclosos de la Constitució Espanyola, i forma part de l'Associació de Municipis per la Independència. El govern municipal liderat per la CUP va presentar i aprovar en el ple de dijous una moció en què es declara el poble moralment exclòs del domini de la monarquia i es demana la seva abolició. El text expressa la voluntat de viure en uns “Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans”, i reclama també que s'excloguin els símbols monàrquics de les institucions municipals. També se sol·licita al Parlament que iniciï els tràmits per presentar una proposició de llei al Congrés espanyol de reforma de la Constitució que inclogui l'abolició de la monarquia i permeti començar un procés de separació de la nació catalana.

La moció ha enfrontat la CUP amb ERC, el principal grup a l'oposició, que va marxar de la sala en el moment de la votació. ERC va mostrar així el seu rebuig al govern local per no haver consensuat amb ells la moció, que també havien presentat abans del ple també per reclamar l'abolició de la monarquia. Segons va explicar l'alcalde, Josep Manel Ximenis, (CUP), la seva moció no podia anar al ple perquè hi havia termes que no s'ajustaven a la legalitat i no podia prosperar.

Pel cap de l'oposició, el republicà Joan Rabasseda, només es tractava de “voluntat política”, ja que en altres municipis es presenten mocions amb el terme secessió sense que això suposi cap problema legal.

LA FRASE

No es podia consensuar la moció amb ERC perquè volíem ajustar el text a la legalitat
Josep Manel Ximenis
Alcalde d'Arenys de Munt

Viladamat obre el camí i a Vic es tomba la moció

Viladamat va ser el primer municipi de Catalunya que abans d'acabar l'any va demanar la desaparició de la monarquia i l'abdicació del rei. La proposta va rebre el suport de tot l'Ajuntament, governat per la CUP. A Vic, la moció no va prosperar després que CiU, el PSC, ICV i SI es van abstenir i els cinc regidors de PxC hi van votar en contra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.