Política

Mas parla de “divorci” amb Espanya sense pacte fiscal

El president avisa en una entrevista al ‘Financial Times' que l'independentisme anirà a més si no hi ha concert econòmic

Afirma que Catalunya no pot seguir patint un drenatge fiscal com l'actual

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat, en una entrevista concedida al diari britànic Financial Times, d'un “divorci” entre Catalunya i Espanya si el govern presidit pel popular Mariano Rajoy acaba rebutjant el pacte fiscal. En aquest sentit, Mas ha precisat al prestigiós rotatiu que la demanda del pacte fiscal “arribarà a la taula del senyor Rajoy el 2012 o principis del 2013”, i ha advertit que una negativa podria impulsar l'independentisme.

“Si l'Estat espanyol ens nega el respecte i l'ajuda, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat continuarà creixent”, ha augurat. “L'statu quo no funciona”, assegura el president de la Generalitat en l'entrevista publicada al lloc web del Financial Times.

Segons el líder de CiU, els catalans tenen la sensació “que no se'ls respecta la seva identitat o la seva llengua, i que no reben suport en matèria econòmica i social”. “Catalunya no pot continuar suportant el drenatge fiscal que tenim actualment, que equival a un 8 o 9% del PIB cada any”, alerta.

Per aquest motiu, el president català avança que el seu “projecte a curt termini és la sobirania fiscal. I a llarg termini ja ho veurem”.

En aquest sentit, assenyala que no veu cap raó per la qual Catalunya no hauria d'esdevenir un estat com Finlàndia, Dinamarca o els Països Baixos. “Volem ser l'Holanda del sud, i podem ser-ho”, afirma.

Això no obstant, admet que la societat catalana encara està dividida sobre la qüestió de la independència.

El rotatiu destaca que el pla de Mas és aconseguir un pacte fiscal que permeti al país ser “responsable dels seus propis impostos” i aconsegueixi que “es redueixin a la meitat les transferències que ha de pagar al govern central en serveis com ara defensa o fons de solidaritat per a parts més pobres del país”.

“Amb l'autogovern en marxa, els catalans volen el seu nou pacte”, sentencia el Financial Times.

Catalunya no pot continuar suportant el drenatge fiscal que tenim actualment, que equival a un 8 o 9% del PIB cada any
Si l'Estat espanyol ens nega el respecte i l'ajuda, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat creixerà

Esteve al·lega que l'afer és “secret oficial”

L'actual president de la Diputació de Barcelona, el convergent Salvador Esteve, s'ha negat fins ara a facilitar a Solidaritat la informació sobre els presumptes cobraments perquè era un “secret oficial”. Pel contrari, segons López Tena, això “és impossible”. El diputat de SI es queixa que “primer es van emparar en la llei de protecció de dades i ara en això” malgrat que, segons diu, “només el Consell de Ministres i la Junta de Caps de l'Estat Major pot declarar certs documents com a secrets”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.