Política

El PP aplana el camí a CiU per a la tramitació del pressupost

Els populars adverteixen que no és un xec en blanc i, a canvi, reclamen canvis en la taxa turística i l'euro per recepta

La resta de grups mantenen la impugnació als comptes però el PSC i ERC continuen oberts a negociar

Poc abans de les dues de la tarda, el PP va optar finalment ahir per retirar l'esmena a la llei d'acompanyament del pressupost. Amb aquest gest, els populars aplanaven el camí com a mínim perquè els comptes del govern de CiU es portin a la cambra catalana per ser debatuts en el ple de dimecres.

La presidenta del grup parlamentari del PP, Alícia Sánchez-Camacho, advertia, però, que el govern no ho podia interpretar com un “xec en blanc” perquè “queda molt per parlar, corregir i negociar”. Entre els temes que els populars posaran damunt la taula perquè pugui tirar endavant el pressupost hi ha la introducció de canvis en l'aplicació de la taxa turística i l'euro per recepta. Per Sánchez-Camacho, l'objectiu del pressupost ha de ser “la reactivació de l'economia, complint el dèficit i les mesures d'austeritat”, va afegir. En cas que no s'arribi a un acord amb CiU en els àmbits farmacèutic i turístic, el PP avança que presentarà esmenes parcials a aquests punts.

La popular va apel·lar “al sentit de responsabilitat” del seu grup per tirar endavant un pressupost que ajudi Catalunya a sortir de la crisi. En aquest mateix sentit, Sánchez- Camacho va assenyalar que el PP és l'únic que ha garantit l'estabilitat i va rebutjar que el suport del PP als pressupostos sigui contraproduent per a la federació perquè ja hi va haver un pacte en els comptes del 2011 i després d'això CiU ha millorat els resultats electorals.

Les bones relacions entre el PP i CiU, que donen per fet tots els grups, no semblen incomodar la federació. La portaveu d'UDC, Marta Llorens, tot i que ahir s'esforçava a negar un pacte de pressupostos amb els populars centrava les seves crítiques en el PSC perquè “no volen seure a negociar” malgrat la creació d'una comissió bilateral entre CiU i els socialistes per arribar a acords aquesta legislatura. La socialcristiana ha insistit que CiU té les portes obertes per negociar amb tothom.

Recel del PSC

El PSC, d'altra banda, va registrar ahir la seva impugnació als comptes perquè no ajuden a reactivar l'economia i atempten contra la cohesió social amb les retallades en educació, salut i serveis socials. No obstant això, el primer secretari del partit, Pere Navarro, es va mostrar favorable a iniciar les converses amb CiU per arribar a un pacte estable sobre uns eixos que consideren intocables, com ara l'eliminació del pagament d'un euro per recepta i la pujada del transport públic, a més del pagament dels 112 milions d'euros que la Generalitat deu als ajuntaments per a escoles bressol. El PSC proposa obtenir nous ingressos a través d'impostos a les grans fortunes, al patrimoni i també mitjançant una fiscalitat verda que es tradueixi en una taxa als beneficis de les nuclears. Navarro va anunciar que la primera trobada entre el PSC i CiU tindrà lloc després del ple.

Probablement hi ha un pacte entre CiU i el PP i no s'ha dit clarament
Pere Navarro
primer secretari del psc
El PP i CiU ja hem pactat altres lleis sense que ens hagi suposat un desgast, al contrari
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp al parlament

Més dèficit fiscal, segons ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va acusar ahir el govern de CiU d'haver-se oblidat de “la seva promesa electoral” de reduir el dèficit fiscal de Catalunya, ja que ha acceptat la proposta del PP que “obliga els ciutadans a pagar 1.200 milions d'euros més a l'IRPF que se'n van a Madrid”. Segons Junqueras, fins a l'últim moment el seu partit ha intentat un acord amb CiU per al pressupost de la Generalitat –van registrar l'esmena a la totalitat ahir quan faltaven deu minuts perquè s'acabés el termini– amb l'objectiu d'avançar “en sentit contrari” al pacte amb el PP, que pretén “incrementar encara més el dèficit econòmic que suporta Catalunya”. En comptes d'avançar cap a aquesta direcció, va lamentar Junqueras, “CiU ha acabat votant a favor d'una proposta del PP que obligarà que els ciutadans de Catalunya paguin 1.200 milions d'euros més a l'IRPF que se'n van a Madrid”. “Pactar amb el PP no només no redueix l'espoliació fiscal de Catalunya, sinó que la farà encara més gran”, va subratllar el líder d'ERC. Malgrat les crítiques, el republicà es va mostrar favorable a negociar amb CiU aspectes importants del pressupost com ara la partida destinada als mitjans públics que el govern ha reduït i que, segons ERC, “posa en risc” el servei que ofereixen als ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.