Política

“Que ens expulsin”

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, repta l'Estat espanyol a expulsar Catalunya si no li dóna el que li pertoca

El pacte tàcit entre CiU i el PP s'enforteix amb l'aprovació dels primers tràmits dels pressupostos

“Tenim dret a l'aval del regne d'Espanya per al nostre deute, i si no que ens expulsin.” Amb aquesta vehemència el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va tornar a exigir ahir que el govern espanyol compleixi amb les seves obligacions. Ho va fer enmig del fragor del debat sobre el pressupost en un tens cos a cos que va mantenir amb la diputada del PSC, Rocío Martínez-Sampere. La socialista va denunciar la “contradicció” de CiU que veu la independència econòmicament “viable” econòmicament, però que al mateix temps vol hispabons. També va alertar d'una altra suposada paradoxa de l'executiu: té el concert econòmic com a projecte “estrella”, tot i que després pacta amb el PP tant a Madrid com, ara, a Catalunya amb els comptes. En resum, segons Martínez-Sampere, la federació diu un dia a la seva parella que l'estima i l'endemà que es vol divorciar. “Una esquizofrènia”, va reblar.

En aquest punt d'inflexió, Mas-Colell va respondre-li que és lícit defensar la viabilitat d'una Catalunya independent i alhora exigir el que deu l'Estat a la Generalitat, perquè ara Catalunya està “en una institució anomenada Regne d'Espanya”. I si La Moncloa no compleix la solució seria fàcil pel conseller: “Que ens expulsin”.

Aquesta va ser gairebé l'única advertència cap a Madrid que va sortir de la boca d'un membre del govern o de CiU. Els nacionalistes volen guardar les formes amb l'Estat i el PP per tal d'intentar desencallar el més aviat possible el cobrament dels 1.450 milions del fons de competitivitat o els 750 de la disposició addicional tercera. El mateix Mas-Colell, en un to molt més calmat, va recordar que l'executiu del POEX va practicar un exercici “baix en lleialtat i alt en egoisme”, mentre que confia que Mariano Rajoy i el seu equip siguin més “seriosos”.

Una sintonia entre CiU i el PP que ahir va tornar a tenir el seu punt àlgid i que va permetre que els pressupostos i la llei d'acompanyament passessin el primer tràmit parlamentari. Un acord que es repeteix per segon any consecutiu i que, de mica en mica, es va consolidant. Aquest pacte tàcit va permetre tombar les esmenes a la totalitat que havien presentat el PSC, ICV-EUiA, ERC, Solidaritat i Ciutadans.

Tot i aquesta concòrdia entre CiU i el PP, les altres dues formacions que també s'havien ofert per negociar els comptes, el PSC i ERC, van continuar oferint col·laboració a l'executiu d'Artur Mas.

No al tiquet moderador

Ara s'inicia tot el procés parlamentari en què els grups intentaran esmenar part dels pressupostos. Els populars ja van alertar que no estaven d'acord ni amb la taxa turística ni amb el tiquet moderador i que intentarien eliminar-los o millorar-los. Els d'Alícia Sánchez-Camacho, però, van argumentar el suport d'ahir pel seu sentit de “responsabilitat”. Es van erigir com els salvadors davant de la resta de formacions que, al seu parer, mai no han tingut cap voluntat d'arribar a acords ferms. “Som una oposició constructiva que posa els interessos de Catalunya per davant dels del partit”, va remarcar el portaveu popular al Parlament, Enric Millo.

El govern es va obrir a escoltar aquesta petició dels populars de modificar les taxes i també la de resta de grups per “millorar” uns comptes públics pel 2012, que tornen a estar marcats per l'austeritat per tal d'intentar assolir l'objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB. Una possibilitat que s'estudia és fixar un topall màxim d'uns 60 euros anuals per al tiquet sanitari.

Camacho reclama exclusivitat i Mas s'hi nega

“No jugui a la geometria variable. No sempre li anirà bé.” La presidenta catalana del PP, Alícia Sánchez-Camacho, es vol convertir en la sòcia estable d'Artur Mas i ahir avisava el president de la Generalitat que no pot obrir les portes del pacte a tots els partits. Durant la sessió de control, com a pròleg d'una jornada en què els populars van tornar a facilitar el govern la tramitació dels pressupostos, Mas va ser taxatiu en la defensa de l'estratègia parlamentària amb què ha governat durant un any. “No em digui que no hem de parlar amb més grups”, li va etzibar a Camacho, tot apuntant que també Mariano Rajoy buscarà el diàleg amb altres partits, començant pel PSOE. La federació nacionalista s'esforça a no tancar cap porta al PSC ni a ERC. Sembla difícil que aquests dos partits es puguin afegir al pacte pressupostari durant el procés parlamentari que ara s'obre, però CiU no vol descartar cap aliança de futur.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va afegir més llenya al foc recordant a Mas que Rajoy té majoria absoluta al Congrés i no necessita CiU. “Nosaltres aquí podríem tenir alguns pactes que tampoc necessitaríem per a res el grup socialista i en canvi [...] hi volem tenir un diàleg constructiu”, va respondre el president. ERC li va tornar a fer saber la voluntat de pacte. Però la seva portaveu, Anna Simó, va denunciar que, acostant-se al PP, Mas ajorna la transició nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.