Política

ERC denuncia el dispendi de les ambaixades espanyoles

Manté que l'Estat “malgasta” diners producte de l'espoli fiscal català en aquestes oficines

Defensa el paper de les delegacions catalanes i exigeix que CiU les mantingui tot i la “pressió” del PP

Sempre diuen que la millor defensa és un bon atac i ERC ha adoptat aquesta tàctica per intentar assegurar la continuïtat de les delegacions catalanes a l'exterior. Els republicans denuncien que CiU i el PP volen afeblir-les i per això contraposen la bona salut de les ambaixades catalanes enfront del dispendi de les espanyoles.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va alertar ahir que l'Estat espanyol “malgasta” recursos públics per fer inversions faraòniques a l'estranger. I una part d'aquest “malbaratament” prové de l'espoli fiscal català. És el peix que es mossega la cua. La teoria dels republicans és que part dels diners que paga Catalunya a Madrid i que no retornen serveixen per finançar projectes com ara la residència de l'ambaixador al Marroc –sis milions d'euros– o la piscina que s'ha construït a la seu espanyola de l'Aràbia Saudita –50.000 euros.

En vista d'aquest panorama, Esquerra presentarà una bateria de preguntes al Congrés dels Diputats perquè La Moncloa aclareixi totes aquestes partides.

La situació de les delegacions catalanes a l'estranger, segons els republicans, és diametralment oposada. Constitueixen un suport important per als negocis de Catalunya. Per referendar aquesta tesi, Junqueras es va tornar a basar en xifres. Les oficines costen uns 2,5 milions d'euros i són un bon motor per facilitar les exportacions catalanes, que a l'Estat francès es mouen en uns 8.500 milions; a Alemanya, en uns 4.500 i als Estats Units, en uns 1.110. “La inversió de 2,5 milions és altament rendible”, va reblar el líder republicà, que va reclamar a CiU que no es deixi endur per la “pressió” del PP i que mantingui la fortalesa d'aquest sector. “Seria un error buidar-les o tancar-les”, va concloure.

En l'últim ple, CiU i el PP van aprovar una moció en què treien el pes polític que el tripartit havia donat a les ambaixades i els republicans ja van posar el crit al cel. La Generalitat nega que vulgui tancar aquestes seus a l'estranger i manté que els vol donar un enfoc més econòmic. Tot i això, el govern espanyol sí que les té en el punt de mira. A hores d'ara es mantenen les de Berlín, Londres, Nova York, Brussel·les i París, i també hi ha la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Recentment sí que s'ha suprimit la de Buenos Aires.

La posició del PP

Una de les constants més repetides en el discurs de la formació d'Alícia Sánchez-Camacho és l'excessiu cost, segons el seu parer, que tenen aquestes delegacions. Quan els dos últims anys hi ha hagut la negociació del pressupost, els populars sempre han posat sobre la taula la necessitat de retallar partides en aquests àmbits o de tancar oficines.

En les esmenes que divendres van presentar als comptes públics, una de les rebaixes més destacades que proposen se situa en aquest apartat. Per exemple exigeixen que els diners destinats al capítol de delegacions, oficines i missions exteriors es retallin en 550.000 euros o que la partida per al Patronat Catalunya-Món, un consorci públic per al foment de la internacionalització de la societat catalana, es rebaixi en 595.000 euros.

LES XIFRES D'ESQUERRA

6
milions d'euros s'ha gastat el govern espanyol en la nova residència de l'ambaixador al Marroc.
400.000
euros
aproximadament ha costat la reforma del patí de l'ambaixada espanyola a la Ciutat del Vaticà.
50.000
euros
és el cost de la piscina que s'ha construït a la delegació espanyola a l'Aràbia Saudita.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.