Política

Frec a frec republicà

Les últimes projeccions de vot donen la victòria a Newt Gingrich amb fins a 14 punts per sobre de Mitt Romney

Des del 1980, el guanyador de les primàries republicanes a Carolina del Sud esdevé el nominat

Poc imaginava Mitt Romney una setmana com la que avui acaba. Dies enrere, la seva campanya era una locomotora que envestia la resta d'aspirants, destinats a bregar per la segona plaça en una cursa decidida. Les victòries inicials als caucus d'Iowa i a New Hampshire havien convertit Carolina del Sud i Florida en un tràmit per a un aspirant que observava uns rivals que havien fraccionat el vot dels sectors més conservadors dels republicans.

Ahir, l'equip de campanya de l'exgovernador de Massachusetts es va veure obligat a rebaixar expectatives en les eleccions a Carolina del Sud. No en va, les últimes projeccions de vot donaven la victòria a Newt Gingrich catorze punts per sobre de Romney, una remuntada que ha donat un nou sentit a la cursa per la nominació. L'expresident de la Cambra de Representants és el millor debatent entre els candidats. La seva energia i una estratègia basada, en part, a atacar els moderadors dels debats, li han permès aconseguir el favor d'uns votants que no han vist amb bons ulls els passos en fals de Romney, que s'ha negat a detallar el que paga d'impostos.

“Els habitants de Carolina del Sud senten que Gingrich és l'estrella del moment i s'ha convertit en un portaveu del seu malestar”, diu Gina Smith, periodista i experta en política d'aquest estat del sud nord-americà. “L'electorat de Carolina del Sud està enutjat amb el govern federal i amb Barack Obama i mostren la seva preocupació per l'atur i l'estat de l'economia. Per això, quan escolten Gingrich lamentar-se'n, senten que és un dels seus”, hi afegeix l'experta.

De fet, l'índex d'atur en aquest estat se situa en un 9,9%, 1,4 punts per sobre de la mitjana nord-americana. I, malgrat que les indústries automobilística i aeronàutica han fet reflotar lleugerament la situació en àrees rurals, fins a un 18% dels habitants de Carolina del Sud encara viuen en la pobresa.

Transparència

Romney presumeix de tenir el millor historial econòmic, un bagatge adquirit amb l'experiència com a home de negocis. Però, tal com detalla Smith, la negativa a fer pública la declaració de la renda li va danyar la candidatura a Carolina del Sud. “La governadora de l'estat, Nikki Haley, va concórrer amb una plataforma que promovia la transparència; els electors són conscients que tenen dret a exigir als seus representants que revelin el que paguen en impostos”, diu la periodista.

Segons les últimes projeccions, Gingrich vencia ahir en les segones eleccions primàries de la contesa, fet que trenca amb el tradicional patró de les curses republicanes. Amb la victòria final als caucus d'Iowa concedida a Rick Santorum, tres candidats diferents han vençut en les tres primeres conteses. Des del 1980, el guanyador de les primàries republicanes a Carolina del Sud ha obtingut la nominació. Amb tot, és difícil predir que una victòria de Gingrich impulsi el candidat a la nominació.

LA XIFRA

4,7
milions de dòlars
han gastat en anuncis a Carolina del Sud els grups que donen suport a Romney.
9,9
per cent
és l'índex d'atur a l'estat de Carolina del Sud, 1,4 punts més que a la mitjana del país.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.