Política

C's insta el govern a derogar els reglaments d'usos lingüístics

Cañas acusa la Generalitat de copiar el model franquista, ja que “imposa” als funcionaris la utilització del català encara que el ciutadà no el parli

Demana al conseller d'Interior que es preocupi per la seguretat ciutadana i no per l'idioma que utilitzin els Mossos d'Esquadra

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha reclamat aquest dilluns al govern que derogui els reglaments d'usos lingüístics de l'administració, que prioritzen el català com a llengua per relacionar-se amb els ciutadans. Segons Cañas, el govern està “copiant” el model franquista però a la inversa, ja que “imposa” als funcionaris la utilització del català encara que el ciutadà no el parli. El diputat de C'S ha posat com a exemple el protocol aplicat a la sanitat que “exigeix que els treballadors públics no canviïn d'idioma i que arribin a utilitzar recursos no verbals i material de suport per fer-se entendre”. El partit arribarà, “si cal”, a la via judicial perquè el govern respecti la Constitució i l'Estatut.

“No permetrem que comissaris lingüístics coaccionin als funcionaris perquè aquests deixin de parlar en castellà o en qualsevol altre idioma entre ells, amb els seus familiars o amb els administrats”, ha assegurat Cañas. C's presentarà aquest dilluns una proposta de resolució al Parlament perquè es derogui qualsevol reglament que incompleixi l'Estatut o la Constitució. “La sentència del TC deixa clar que el dret lingüístic és del ciutadà i que l'administració s'ha de sotmetre a ell”, ha recordat.

El reglament en qüestió (el del departament de Sanitat), indica que els treballadors públics (metges, infermeres, etc.) han d'utilitzar el català com a primera llengua però que, en cas que l'usuari del servei reclami que es canviï al castellà, els treballadors ho hauran de fer. C's critica però que sigui el català la llengua prioritària i que, a més, s'insti als treballadors a fer-se entendre en català o amb gestos o recursos no verbals en cas que l'usuari no hagi reclamat el canvi d'idioma.

El paral·lelisme entre la manera d'actuar del govern i la que tenia el règim franquista ha seguit durant la roda de premsa que ha ofert aquest dilluns Ciutadans. Cañas ha seguit la seva argumentació personalitzant el cas en el conseller d'Interior, Felip Puig, a qui ha acusat de “posar la llengua per sobre de la seguretat ciutadana”. El portaveu de C's ha recomanat a Puig que deixi “d'imposar als servidors públics la llengua que han d'utilitzar en la comunicació amb els ciutadans” i que es preocupi per la seguretat.

Cañas ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant aquesta darrera setmana en què, entre d'altres, van passar a utilitzar el castellà enlloc del català en la relació amb els ciutadans com a mètode de pressió a la Generalitat. C's s'ha posat de la banda dels Mossos en la reivindicació de les seves condicions laborals i ha instat a la Generalitat a respectar els drets dels funcionaris a manifestar-se. Fins i tot, i tornant al símil franquista, ha comparat l'actuació de Felip Puig en la gestió de les manifestacions dels Mossos, amb la manera d'actuar que tenia el recentment traspassat Manuel Fraga. “El senyor Puig ens recorda cada cop més a l'estil de Fraga quan posa peròs a les manifestacions dient que s'ha de garantir l'ordre públic. Una expressió que utilitzava el tardo-franquisme per denegar les manifestacions”, ha opinat.

Per al portaveu de C's, allò que realment està afectant a la seguretat i l'ordre públic són les retallades en aquestes partides que ha previst el govern en els pressupostos. Per això, Cañas ja ha avançat que les esmenes que ha fet el seu subgrup parlamentari van en la línia de defensar la inversió en seguretat o en el manteniment de l'Estat del benestar per sobre de “la construcció nacional” que proposa CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.