Política

Comença la fase de deliberació

El jurat popular es retira a deliberar sobre les acusacions a Francisco Camps i Ricardo Costa en la causa dels vestits

Han rebut el qüestionari sobre els fets provats en què els diputats del PP podrien ser declarats culpables d'un delicte de suborn passiu impropi

Després de set setmanes de juí i d'escoltar més de 100 testimonis, desenes de documents i audicions, el jurat s'enfronta amb el moment més decisiu en aquesta causa dels vestits. Sis homes i tres dones es troben des d'aquest dilluns al migdia incomunicats en una sala del Palau de Justícia de València, seu del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià per emetre un veredicte sobre les acusacions de suborn passiu impropi a Francisco Camps i Ricardo Costa.

Han de respondre si consideren culpables o no culpables els acusats d'haver rebut vestits per part dels membres de la trama Gürtel. Per a fer-ho, disposen d'un qüestionari elaborat pel jutge president del jurat, Juan Climent, i consensuat a partir de les observacions de les diferents parts.

Passades les 14.00 hores, després de la previsió inicial de les 12.00 hores, el jutge Juan Climent ha comparegut en audiència pública per lliurar al jurat l'objecte del veredicte, elaborat després de cinc hores de reunió de les parts.

Climent ha explicat al jurat que han d'emetre un veredicte on consideren provats o no els fets i ho han de fer amb independència, responsabilitat i segons estableix la llei. La votació serà secreta i cap dels membres pot revelar el sentit dels vots, ni tan sols a posteriori. De primer votaran els fets provats i posteriorment emetran una consideració sobre la culpabilitat o inculpabilitat.

Segons la llei del jurat, en l'article 59, per a considerar un fet provat calen 7 vots a favor del total de 9 mentre que per considerar-lo no provat tan sols són necessaris 5 vots. El jurat ha de votar successives vegades fins a trobar aquestes majories. Una vegada que han votat els fets, els membres han de votar el veredicte de culpabilitat o no culpabilitat dels acusats.

Els nou membres del jurat es mantindran incomunicats fins que resolguen el veredicte. No hi ha termini màxim però si al cap de 48 hores de reunió encara no han emés un veredicte, el jutge president els preguntarà que expressen si tenen qualsevol dubte sobre l'objecte del veredicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.