Política

Noves protestes per posar fre a les retallades

Uns 50.000 manifestants entre Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona

Hi participen PSC, ERC i ICV-EUiA

La manifestació més massiva d'aquest hivern calent va aplegar ahir unes 40.000 persones a Barcelona i unes 10.000 més a Girona, Tarragona i Lleida. La indignació social va haver de superar el mal temps i la resignació per llançar de nou el seu missatge contra les retallades en Salut, Educació i Benestar Social dels pressupostos del govern de CiU. Tot i això, els mateixos organitzadors admeten que la xifra de participants –uns 150.000 segons ells i uns 20.000 segons Interior– queda lluny de les protestes del 15-M.

Sota la pluja, milers de persones van sortir al carrer “sense banderes ni sigles” responent a una doble crida: en primer lloc, del Fòrum Social Català i la Plataforma Prou Retallades, integrada per 200 associacions, ONG i sindicats, i, en segon lloc, dels partits catalans d'esquerres PSC, ERC i ICV-EUiA.

La protesta en contra de les “retallades socials” i el “desmantellament” de l'estat del benestar va tornar a mesurar la seva força al carrer. Ja ho havien fet feia deu dies a Barcelona i ho tornaran a fer en els propers mesos. La convocatòria, plena de petites pancartes amb centenars de lemes, reflecteix l'heterogeneïtat de la protesta social d'avui dia a Catalunya. La defensa de la salut –amb l'exemple de la lluita pels CAP– i la reclamació d'una educació pública de qualitat –amb la lluita per l'escola bressol– van liderar el rànquing de queixes i reivindicacions. El símbol més popular d'una tarda grisa i plujosa era el de les tisores ratllades per línies vermelles.

El Fòrum Social Català, que prepara una nova convocatòria per a aquest 2012, encapçalava la marxa amb el lema “Aturem les retallades. No a la dictadura financera”. La segona capçalera, que avançava amb la pancarta “Educació i sanitat publica i de qualitat”, aportava el gruix de manifestants amb metges, infermeres, mestres, bombers i altres treballadors públics.

La tercera, la que lideraven els partits d'esquerres i tots el sindicats, tancava la marxa. Allà hi eren el nou primer secretari del PSC, Pere Navarro, l'exalcalde barceloní Jordi Hereu, i els líders d'ICV-EUiA Joan Herrera i Jordi Miralles. ERC, amb Oriol Junqueras al capdavant, va assistir-hi però amb un lema propi “Ni espoli fiscal ni espoli social”, posant l'accent en el dèficit fiscal de la Generalitat amb l'Estat.

LES FRASES

Els mercats estan mantenint un duel amb la democràcia. Els drets socials estan avui amenaçats
Jaume Collboni
Portaveu del psc
Com més es retalla, més atur hi ha. L'alumne més avantatjat del dictat dels mercats és Mas
Joan Herrera
president d'ICV
Som aquí per dues raons: l'espoli social i l'espoli fiscal. Això priva els catalans d'un recurs fonamental
Oriol Junqueras
president d'erc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.