Política

ERC vol un acord entre Catalunya i Escòcia

S'ofereix a fer d'intermediari perquè es creï una comissió bilateral i Mas pugui imitar el camí de Salmond

ERC exigeix dia sí, dia també que CiU viri cap a la vessant més nacionalista i abandoni el flirteig amb el PP. Ahir els republicans van continuar amb la seva croada, encara que aquest cop van obviar els populars. Van demanar que CiU posi d'una vegada per totes el rumb cap a la transició nacional a la qual sempre fa referència Artur Mas. I la millor manera per començar aquest camí, segons els republicans, seria crear una comissió bilateral entre Catalunya i Escòcia per tal que el president de la Generalitat s'emmiralli en el referèndum independentista d'Alex Salmond.

ERC va recordar que l'agost del 2007 el Partit Nacional Escocès (SNP) va entrar al govern i va iniciar un full de ruta que ara l'ha portat fins a la celebració del plebiscit la tardor de l'any 2014. Durant aquests anys l'executiu escocès ha dedicat “recursos públics” a bastir aquest projecte i a “estudiar” el futur de la nació escocesa. “El model és exportable a Catalunya”, va explicar la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

La formació d'Oriol Junqueras es va oferir a fer d'intermediària perquè aquest grup de treball Catalunya-Escòcia pugui cristal·litzar. Al Parlament Europeu els republicans formen part de l'Aliança Lliure Europea (ALE), que agrupa diversos partits que defensen l'autodeterminació i entre els quals hi ha l'SPN d'Alex Salmond. Rovira va recordar que Junqueras, que fa poc ha deixat l'acta d'eurodiputat, manté una estreta relació amb el president de l'SNP, Ian Hudghton.

Mas, amatent

A inicis d'any, Mas va viatjar a Londres convidat pel viceprimer ministre, Nick Clegg. Llavors el cas d'Escòcia tornava a rebrotar amb força i el president de la Generalitat va reconèixer que estaria atent: “Jo vull veure una mica com ho orienten ells perquè, també, en aquest sentit, nosaltres no és que haguem de fer res de manera immediata, però sí que hem d'anar veient quines experiències s'estan portant a terme a Europa”.

LA FRASE

Catalunya hauria de fer com Escòcia i dedicar recursos a estudiar quin ha de ser el seu futur
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

Reunió entre Oriol Junqueras i Joan Herrera

Avui està prevista una reunió entre les direccions d'Esquerra i Iniciativa a la seu dels republicans. Els dos partits asseguren que s'hi tractaran temes de l'agenda “política, econòmica i social”, però que no hi ha cap qüestió prioritària sobre la taula ni tampoc cap pacte per fer una oposició conjunta a CiU. La trobada, segons els ecosocialistes, ha estat convocada per ERC, perquè encara no hi havia hagut cap presa de contacte formal entre les dues formacions des que el passat mes d'octubre Oriol Junqueras va agafar les regnes del partit de Macià i Companys. A hores d'ara les relacions entre ERC i ICV-EUiA no passen el seu millor moment. Després de dos governs com a socis les posicions s'han distanciat, sobretot perquè ERC planteja una estratègia d'intentar ajudar el govern i el “país” i ICV aposta per una oposició dura i ferma. Per exemple, el diputat ecosocialista, Joan Boada, acusava ERC i el PSC d'anar darrere de CiU per pactar el pressupost: “Semblava un pessebre en què tots, Alícia Sánchez-Camacho, Oriol Junqueras i Pere Navarro, anaven a adorar el senyor Mas.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.