Política

política

Pere Vila, ben posicionat per presidir CDC a Girona

L'alcalde de Llançà, Pere Vila, parteix amb una bona posició per rellevar Eudald Casadesús a la presidència de la federació de CDC a Girona

El partit renovarà direcció al març en el congrés

Eudald Casadesús, actual president de la Federació de CDC de les comarques Gironines, deixarà el càrrec al març, després d'haver gairebé complert dos mandats consecutius liderant el projecte convergent. Els estatus de la federació no preveuen que el president pugui fer un tercer mandat. Per tant, la renovació de la direcció tindrà lloc a principis de març, en un congrés regional que se celebrarà a Girona abans del nacional.

Pere Vila, alcalde de Llançà, que ha revalidat el càrrec per tercera vegada, i que a més és portaveu del grup de CiU i adjunt a la presidència a la Diputació de Girona, es perfila com el relleu de Casadesús. Aquest serà un relleu que al marge de noms i candidats, ara mateix per CDC no presenta problemes a tenir totes les famílies en bona sintonia. Tot i que, també és cert, que hi podrien haver altres noms que poden tenir les simpaties dels militants, com ara, i com a exemple Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar. Amb tot, Vila continua sonant com el polític amb més expectatives a presentar-se en la fase de candidatures i amb més possibilitats de poder presidir el partit a Girona.

Pere Vila és un veterà, i a la vegada jove polític, amb una notable “cintura” i habilitat “florentina” que l'han anat consolidant dins les estructures del partit. Com a exemple: CiU governa amb majoria absoluta a Llançà des del 1983. Han estat set majories absolutes consecutives que fan d'aquest poble de l'Alt Empordà un feu incontestable de la federació nacionalista. Malgrat poder governar folgadament, el 2007, Pere Vila va oferir a l'oposició formar un govern d'unitat. En aquell moment, només ERC va acceptar l'oferiment i els dos regidors republicans van entrar a formar part del govern. El PSC I ICV ho va titllar de trampa i es van quedar fora.

Canvis importants

Aquesta vegada, però, i a banda dels noms que finalment es puguin presentar, l'elecció porta implícites certes particularitats que cal tenir en compte, especialment per ser novetats dins l'estructura de CDC. A l'anterior congrés nacional de CDC a l'Hospitalet de Llobregat, ara fa quatre anys, es varen modificar els estatuts perquè els presidents de les federacions, com en aquest cas la de Girona, no fossin escollits en el marc del congrés nacional de CDC. Amb la modificació, ara els presidents han de ser escollits en els congressos regionals –o petit congrés, en l'argot de CDC–. El congrés de CDC a Girona se celebrarà a primers de març i el nacional, a finals de mes.

Aquesta és una novetat relativament important, perquè aquest serà el primer congrés nacional de CDC en què els presidents de federació no s'hi escolliran. Aquesta novetat, però, no és tan important a Girona, demarcació amb una notable tradició a l'hora de celebrar trobades prèvies abans del congressos nacionals. Una tradició que es va iniciar quan Josep Miqueló era el president.

Experiència i compromís

La renovació de la direcció de CDC a presidència de la federació tancarà l'etapa d'Eudald Casadesús, que s'ha caracteritzat per fer una important feina de renovació que els ha permès pujar –juntament amb els seus socis d'UDC– en vots, recuperar alcaldies i treure altra vegada el preuat tercer diputat al Congrés. Home de temperament tranquil, Casadesús també ha treballat per pacificar les diverses famílies aconseguint un partit ara mateix fortament cohesionat. L'actual president de la federació de CDC a Girona i també delegat de la Generalitat, Eudald Casadesús i Barceló, va néixer a Ripoll el 9 de juliol del 1953. Llicenciat en ciències químiques, ha estat alcalde de Ripoll del 1995 al 2003; diputat al Parlament de Catalunya per CiU des del 1992 fins al 2011. Va ser elegit diputat en les eleccions del 28 de novembre del 2010 i va renunciar a l'escó en ser nomenat delegat del govern. Ha estat president del Consell del Ripollès. En el tretzè congrés nacional del partit, Eudald Casadesús va ser escollit president de la federació de Convergència a les comarques gironines rellevant Josep Miqueló.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.