Política

CiU fa un gest amb el PSC per aconseguir el seu suport en la llei de la CCMA

La federació, que té l'aval del PP, accepta propostes socialistes

Populars i nacionalistes pacten suprimir, a la llarga, la publicitat a Catalunya Ràdio

CiU va fer ahir un gest d'acostament cap al PSC per aconseguir el suport dels socialistes en la llei de la Corporació, que s'ha de votar en el ple del Parlament. La federació, que ja té el PP com a principal aliat en aquesta normativa de l'audiovisual, va acceptar la iniciativa de la formació de Pere Navarro d'augmentar de cinc a sis, respecte a la proposta inicial, els membres de la Corporació Catalana de Mitjans (CCMA) i del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Una de les possibilitats és que el PSC s'abstingui en la votació final i el PP doni el seu “sí”.

Aquest va ser un dels punts destacats de la ponència que ahir es va debatre en el legislatiu. A banda de l'aproximació cap al PSC, els nacionalistes van obtenir la gran majoria dels acords amb el PP. Els socialistes es van queixar d'aquest pacte i van retreure que la nova normativa permeti escollir els membres dels òrgans de govern per una majoria simple i que n'hi hagi prou amb la unió de dos grups –fins ara eren tres– per proposar els candidats. Segons el seu criteri, aquest apartat restarà pluralitat i professionalització a la institució.

Tot i això, des de CiU matisen que en la primera votació sempre serà obligatòria una majoria de dos terços, i si no hi ha acord, sí que ja serà una de simple. Amb la mesura es vol evitar que hi hagi un bloqueig en l'elecció de càrrecs, com va passar amb el tripartit quan es va modificar la norma per decret llei per poder triar el president Enric Marín.

Polèmica publicitària

Esquerra i ICV també van denunciar que CiU i el PP van pactar la desaparició a la llarga de la publicitat a les emissores de ràdio. Els ecosocialistes van remarcar que l'entesa, amb “l'aval” del PSC, deixa “tocat de mort” els mitjans públics catalans, mentre que ERC va assegurar que perdran “competitivitat”.

El sindicat CCOO va lamentar la decisió i va augurar que aquesta acció, combinada amb la “reducció” en la subvenció a Catalunya Ràdio, deixarà l'empresa en una “precària situació de futur”. En aquest mateix sentit, van afegir-hi que la “submissió” del govern al PP aplana el camí a “l'expansió” de les cadenes privades.

Fonts de CiU descarten que aquesta mesura s'apliqui en l'actual context de recessió. Recorden que no s'especifica cap mena de termini, encara que admeten que aquest panorama ha de ser l'horitzó “final” desitjable.

Cop de mà d'ERC

Per la seva banda, ERC reitera que, tot i que la llei és un “xurro”, està disposada a retirar les esmenes si s'apuja el pressupost de la Corporació.

Altres modificacions de la norma, que forma part de les òmnibus, són la supressió de la figura del director general; l'elecció del president del CAC per part del Parlament i no del govern o el reforçament del consell assessor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.