Política

Martin Schulz vol plantejar a la mesa de l'Eurocambra l'ús del català al plenari

El president del Parlament Europeu diu que la decisió de no permetre la seva utilització “no va tenir res a veure amb la llengua sinó amb els costos i les infraestructures”

Afirma que una política econòmica basada només en l'austeritat és catastròfica

El president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, té la intenció de proposar a la mesa de l'Eurocambra que es faci servir el català al plenari, segons ja vam avançar a finals de desembre. Aquest dijous, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha afirmat que dins de la mesa, formada per quinze persones, hi ha opinions molt diferents però que, personalment, té clar que s'ha de poder utilitzar el català. Per això pensa recórrer a un requisit que es va introduir l'última vegada que es va intentar.

“La decisió de no permetre-hi el català no va tenir res a veure amb la llengua sinó amb els costos i les infraestructures. Però se li va afegir una clàusula de revisió. Jo aprofitaré aquesta clàusula per fer la proposta a la mesa del Parlament”, ha afirmat Schulz.

El president de l'Eurocambra argumenta que el règim lingüístic a les institucions europees és complicat i que a partir d'aquí no hi veu problemes per sumar-hi el català.

Durant l'entrevista, Schulz s'ha declarat seguidor entusiasta de les novel·les de l'escriptor Jaume Cabré i ha comentat que ja ha llegit cent pàgines de l'última, Jo confesso, traduïda a l'alemany. Martin Schulz s'ha referit a una experiència personal relacionada amb aquesta novel·la de Cabré: “El meu pare va ser un violinista apassionat i durant el seu empresonament, durant la guerra, volia tocar en una orquestra i es va construir ell mateix un violí que encara tinc avui. I sempre que llegeixo el seu llibre dono un cop d'ull al violí del meu pare. Em sento una mica identificat en el jove que veu aquest violí com un tresor especial. És a dir que hi tinc una relació personal”, ha explicat.

A l'entrevista a Catalunya Ràdio, el president de l'Eurocambra ha criticat amb duresa la política d'austeritat i de control del dèficit dels líders europeus. Martin Schulz ha fet aquest diagnòstic tan negatiu: “Si fos l'única recepta seria catastròfic. Per desgràcia és la decisió que s'ha pres. Aquesta filosofia unilateral de retallades és dramàtica”. Schulz coincideix amb la resolució aprovada avui pel Parlament Europeu que reclama que, acompanyant la disciplina pressupostària, també calen mesures concretes per estimular el creixement i l'ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.