Política

El govern admet un dèficit del 3,3% malgrat les retallades

Mas-Colell no computa l'impagament dels 759 milions de l'Estatut en l'exercici del 2011

La rebaixa ha estat finalment del 7% i no del 10% previst

S'han gastat 582 milions més dels que s'havien pressupostat

El govern no descarta una segona onada d'ajustaments

Ni tan sols amb les impopulars retallades la Generalitat ha aconseguit ajustar el dèficit al 2,6% del PIB que s'havia fixat com a objectiu. En la presentació de la liquidació provisional del pressupost del 2011, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir que l'executiu tanca l'any amb un forat del 3,29%, un 0,63% més. El percentatge no computa l'impagament de l'Estat dels 759 milions corresponents a la liquidació del 2008 de la disposició addicional tercera de l'Estatut. És a dir, els compta com a ingressats. “No ens pertanyen com a dèficit”, va sentenciar el conseller, decidit a deixar en mans de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat l'arrodoniment a l'alça del percentatge, que segons càlculs de l'executiu es podria incrementar en un 0,3%. Tot plegat és una “deslleialtat barroera”, en paraules de Mas-Colell, del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i la Generalitat no se'n vol responsabilitzar.

El gabinet d'Artur Mas, així, queda lluny del llindar de dèficit que s'havia imposat i més encara del que li exigia Madrid, de l'1,3% del PIB. Mas-Colell va reiterar que l'executiu l'assolirà aquest any, tot i les dificultats que s'entreveuen, i es va negar a ser autocrític: “Des d'un punt de vista rigorista extrem, hauria de dir que hem fet curt. No sóc un rigorista extrem.” Per contra, el titular d'Economia va destacar els esforços que ha fet l'executiu per reduir la despesa i va agrair la “col·laboració dels ciutadans” que han experimentat les restriccions en la pròpia pell. “S'ha fet un esforç realment extraordinari [...]. Hi ha interès a saber si ha estat útil. La constatació és que sí”, creu Mas-Colell.

Part de l'engrossiment del dèficit pressupostat s'explica per la banda de la despesa. La retallada no ha estat a la pràctica del 10%, sinó del 6,94%. S'han deixat de gastar 1.858 milions d'euros del total de 2.680 que havien estat inclosos en el pressupost. La desviació més alta correspon al Departament de Salut, que, tot i que ha deixat de consumir 706 milions, n'ha invertit 582 més dels previstos. I això que, segons Mas-Colell, en aquest àmbit s'ha “tocat os.” El biaix de la resta de departaments és de 213 milions.

Per la banda dels ingressos l'executiu tampoc no ha obtingut els 200 milions de què confiava disposar gràcies a privatitzacions com a conseqüència de la contracció dels mercats. Ho intentarà, un altre cop, aquest any.

Un dels missatges que el gabinet d'Artur Mas reitera és, precisament, que el cicle pressupostari d'ajustaments s'allargarà durant dos anys. És una parella de comptes, per tant, que voldran ser avaluats conjuntament, com un mateix tot, i que CiU ha optat per pactar amb el Partit Popular per tal de garantir-se la tramitació parlamentària.

Perquè no es torni a produir una desviació com la del 2011 en l'àmbit sanitari, i tendir cap a l'1,3%, Mas-Colell va advocar perquè l'Estat introdueixi canvis “normatius”.

Vista l'experiència del primer any al govern, Mas-Colell va admetre que reduir la despesa “és molt difícil”, però no va esmorteir les crítiques de CiU contra el tripartit per haver situat el dèficit del 2010 al 4,2% en comptes del 2,4%. “La contenció de la despesa hauria hagut de començar el 2009”, va sentenciar, taxatiu. El PSC va al·legar que l'executiu s'ha desviat un 1,99% respecte al percentatge marcat per Madrid, igual que el tripartit, amb un 1,8%, i això demostra que no hi va haver “desgavell”, sinó una crisi profunda.

Pel que fa al 2012, el conseller va constatar que planen importants incerteses sobre els ingressos –el govern espanyol encara no ha tancat el pressupost–, sobre l'afectació de les mesures que prengui l'Estat i de les decisions de Brussel·les. Per això va aventurar que “no és impossible” que s'hagi d'executar una “segona ronda” d'ajustaments aquest mateix any.

LES XIFRES

2,66
per cent
de dèficit s'havia marcat l'executiu en el pressupost, tot i que Madrid exigia l'1,3%.
6,94
per cent
s'ha retallat la despesa el 2011. La tisorada prevista en el pressupost era d'un 10%.
9,35
per cent
és la reducció global de la despesa no financera i no finalista sense els interessos del deute.
3,29
per cent
de dèficit admet la Generalitat en la liquidació provisional del pressupost del 2011.
582
milions d'euros
ha gastat de més el Departament de Salut.
213
milions d'euros
de desviació han experimentat la resta de departaments.
Els 759 no ens pertanyen com a dèficit [...]. Va ser una deslleialtat barroera del govern espanyol
No és impossible que ens vegem obligats a fer una segona ronda d'ajustaments el 2012
Podríem dir que anem un any avançats respecte als projectes d'ajustos d'altres administracions
La feina que havíem de fer l'estem fent. Hem tingut un resultat notable [...]. Podem estar contents dels guanys d'eficiència

Mas, referint-se a Rajoy: “No tenim paciència eterna”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar ahir que, si bé tindrà una “actitud positiva” amb el govern de Mariano Rajoy, el seu executiu no té “paciència eterna”. Després de la reunió que va tenir dimecres a La Moncloa amb el president espanyol, Mas va indicar que la seva “obligació” és “fer entendre” la posició de Catalunya en qüestions tan importants com el pacte fiscal i demostrar que té “una actitud de trobar solucions”.

Pel que fa a la proposta d'un nou finançament que permeti a la Generalitat recaptar i gestionar tots els impostos, Mas va sentenciar que, si l'aconsegueix, no se li pot reclamar que aparqui aleshores les reivindicacions del país. “Això no se li pot demanar a ningú que representi un poble, una nació, una cultura”, va afegir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va avisar que si Rajoy rebutja el pacte fiscal s'iniciaria “un procés que ningú no sap on ens podria portar”. Al seu criteri, s'obriria una nova etapa que “no interessa a Espanya i segurament tampoc a Catalunya”. “Ara com mai el govern espanyol ha d'actuar amb intel·ligència”, va argumentar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.