Política

Els Estats Units tanquen la seva Ambaixada a Síria

El departament d'Estat desaconsella als nord-americans que viatgin al país àrab per l'elevat perill que representa

Londres crida a consultes el seu ambaixador a Damasc i convoca al cap de la legació siriana per expressar-li el seu malestar

Els Estats Units han tancat la seva Ambaixada a Síria per motius de seguretat i han ordenat la retirada al seu personal de Damasc, segons ha confirmat el departament d'Estat nord-americà. Segons la cadena ABC News, l'ambaixador, Robert Ford, i la resta del personal diplomàtic ja han sortit del país.

“La violència recent, incloses les explosions de bombes a Damasc el 23 de desembre i el 6 de gener, han causat greus preocupacions en el sentit que la nostra ambaixada no està prou protegida contra un ataca armat”, ha assenyalat la portaveu Victoria Nuland en un comunicat. En aquest sentit, assenyala que ja van transmetre aquesta preocupació per la seguretat de la missió diplomàtica a les autoritats sense que aquestes responguessin “adequadament”.

La nota precisa que malgrat Robert Ford hagi sortit de Damasc “continua sent l'ambaixador dels Estats Units davant Síria i el seu poble”.

Segons la mateixa font, Ford i altres funcionaris nord-americans mantindran els seus contactes amb l'oposició i el seu suport “per una transició política pacífica per la qual el poble sirià ha lluitat amb tant coratge”.

L'ambaixada dels Estats Units a Damasc ja havia reduït la seva dotació de personal fa uns mesos i només quedaven 17 funcionaris al país.

En paral·lel, el departament d'Estat ha emès un avís als ciutadans nord-americans sobre els perills de viatjar a Síria en aquests moments.

En una intervenció al programa Today Show de la cadena NBC, el president nord-americà, Barack Obama, ha afirmat que els països occidentals no tenen intenció d'utilitzar la força per enderrocar Al-Assad, tal com van fer amb Muammar al-Gaddafi a Líbia l'any passat.

“Crec que és molt important que intentem resoldre això sense recórrer a una intervenció militar exterior. I crec que és possible”, ha apuntat.

L'ambaixador britànic, a consultes

Per la seva banda, el Regne Unit ha decidit cridar a consultes al seu ambaixador a Damasc, segons ha anunciat avui el titular d'exteriors britànic, William Hague. El ministre ha puntualitzat que el govern no té intenció de tancar la seva legació diplomàtica a Síria.

En una intervenció a la Cambra dels Comuns, Hague ha revelat també que ha convocat a l'ambaixador sirià a Londres per transmetre-li el rebuig del govern de David Cameron per la repressió del règim sobre els seus ciutadans i les violacions dels drets humans al país àrab.

Hague ha assegurat que, a través de la Unió Europea, els britànics continuaran recollint suports per augmentar la pressió sobre el govern sirià. El ministre s'ha mostrat molt crític amb la Xina i Rússia pel seu veto a una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que condemnava al règim d'Al-Assad. Al seu parer, aquesta decisió és un “greu error” que augmenta les possibilitats d'una guerra civil a Síria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.