Política

Esquerra, ICV i SI exigeixen una reunió amb De Luna per les agressions a la llengua

Els diputats dels tres grups volen que l'Estat investigui les denúncies contra la Guàrdia Civil

La delegada del govern espanyol els va plantar al gener

ICV-EUiA, ERC i SI no volen deixar morir la polèmica per les agressions lingüístiques de la Guàrdia Civil a Catalunya. Els seus 29 diputats al Parlament i al Congrés van tornar a demanar ahir una reunió amb la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i li exigiran que obri una investigació sobre els últims casos de vulneració del dret d'ús del català.

La protesta a les portes de la delegació a Barcelona del 30 de gener va servir per mostrar públicament el rebuig a les agressions, però De Luna no els va deixar entrar ni els va rebre. Ara tornen a la càrrega. Diputats del Parlament i del Congrés, com ara Joan Puigcercós o Joan Tardà (ERC); Joan Herrera o Joan Coscubiela (ICV-EUiA), i Alfons López Tena o Uriel Bertran (Solidaritat), entre molts d'altres, firmen una carta enviada a la Delegació del Govern espanyol per sol·licitar formalment la trobada.

Els casos que denuncien tenen en comú la Guàrdia Civil. Els diputats explicaran a De Luna el cas d'unes “amenaces psíquiques i físiques fetes per un guàrdia civil” contra un veí de l'Alt Empordà perquè portava un adhesiu del CAT al cotxe i perquè va “parlar en català amb ells”. També li explicaran el cas dels “cops de porra i de mà” que va rebre un altre ciutadà català a l'aeroport del Prat per part d'un guàrdia civil pel fet “de parlar amb ell en llengua catalana”.

El Ministeri de l'Interior espanyol, dirigit pel català Jorge Fernández Díaz, ja va respondre fa dies que no investigaran res i que creuen en la paraula dels seus agents.

Iniciativa ecosocialista pel català als Països Catalans

Les tres Iniciativa –Catalunya, País Valencià i les Illes Balears– impulsaran una proposta simultània als seus tres parlaments en defensa de la cultura i la llengua catalanes. Els tres partits, independents però de la família ecosocialista, demanaran un pronunciament, alhora, de la resta de partits dels tres territoris dels Països Catalans. “A Catalunya, teòricament tindrem majoria”, explica Jaume Bosch, però “al País Valencià i les Balears probablement es perdrà”. L'aliança informal del Triangle de la Mar Blava va reunir ahir els seus tres líders, el d'Iniciativa per Catalunya, Joan Herrera; la d'Iniciativa del Poble Valencià, Mònica Oltra, i el d'Iniciativa-Verds de les Illes,
David Abril. L'objectiu és augmentar la col·laboració
a partir d'ara i intercanviar iniciatives legislatives presentades per cadascun als respectius parlaments.

També van presentar un manifest conjunt per denunciar la similitud de les mesures econòmiques del PP i CiU. “Mai com ara” els Paï-sos Catalans havien tingut una situació tan semblant “amb una dreta tan salvatge”, va afirmar Herrera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.