Política

Xi insta els Estats Units a rebutjar la sobirania del Tibet

El futur líder demana a Washington que defensi una sola Xina

Pressió dels congressistes perquè se sancioni l'Iran

Els Estats Units han aprofitat la visita del vicepresident xinès, Xi Jinping, per afalagar un convidat que serà clau en les relacions entre Washington i Pequín els pròxims deu anys. Però també per pressionar unes autoritats xineses que han irritat l'administració nord-americana amb pràctiques comercials descrites com a injustes i amb una actitud respecte a l'Iran i Síria que no complau la comunitat internacional. Així, entre salves i recepcions oficials, tant les autoritats com diversos congressistes nord-americans han mostrat a Xi la seva preocupació per la situació dels drets humans en aquell país, l'escassa valoració del iuan o el vet a la resolució de l'ONU sobre el conflicte sirià. En una visita a les dues cambres del Congrés dels EUA, el senador i excandidat a la presidència John McCain va valorar el progrés econòmic que viu la Xina, però va traslladar a Xi el seu malestar per l'arrest de premis Nobel i les condicions al Tibet, on hi ha monjos que s'han immolat en protestes contra Pequín.

Alhora, congressistes i senadors van instar el mandatari xinès a treballar conjuntament per aplicar més sancions a l'Iran pel seu programa nuclear, un gest que Pequín rebutja. La pressió exercida pel Congrés s'afegia a les demandes expressades el dia abans tant pel president, Barack Obama, com pel vicepresident, Joe Biden, en públic i en privat. Tot i això, Washington és conscient que la pressió té un límit. Més enllà de les qüestions econòmiques que uneixen els dos països, la Casa Blanca sap que Xi no farà concessions per no aparèixer debilitat en el seu retorn a Pequín. De fet, abans de viatjar a Iowa, el mandatari xinès va instar els EUA a no donar suport a la independència del Tibet i Taiwan.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.