Política

El govern concreta en un 3% la retallada de sou als funcionaris

L'ajustament, que ja estava previst, s'aplicarà tot de cop en la paga del mes de juny i afectarà els complements

L'executiu xifra en 180 milions l'estalvi d'aquesta mesura i destaca que és de caràcter temporal

Els sindicats anuncien que hi haurà noves mobilitzacions

Un 3% de reducció del sou anual dels funcionaris i un estalvi de 180 milions per a les arques de la Generalitat. Aquest és el traç gros d'una de les principals retallades que el govern aplicarà als 230.000 empleats públics i que ahir es van acabar de concretar. La tisorada es farà coincidir amb la paga del mes de juny, en què també s'inclou l'extra, i afectarà els complements. Tot i que els ajustos s'havien acordat fa dies i l'única cosa que es va fer ahir va ser exposar les xifres, els sindicats van reaccionar virulentament. Van assegurar que, un cop fets els números, la pèrdua de retribució acabarà sent superior perquè s'hi han d'afegir altres mesures restrictives aprovades per la Generalitat.

Aquestes discrepàncies es van viure en la reunió de la Mesa de la Funció Pública, on l'executiu va posar els punts sobre les is amb relació a la retallada de salari que s'havia anunciat setmanes enrere en el marc d'unes tenses negociacions amb els sindicats. La vicepresidenta, Joana Ortega, va assenyalar que aquest 3% brut de decreixement és una iniciativa “temporal” i que no quedarà consolidada. De moment, es preveu que s'apliqui el 2012, però no va descartar la possibilitat que es pugui allargar a altres exercicis. S'haurà de veure com evoluciona la situació econòmica any rere any. Tampoc no es pot tancar la porta al fet que hi hagi més sacrificis al llarg d'aquest mateix 2012.

Tot i aquest negre panorama, Ortega va voler posar èmfasi en el fet que s'ha escollit aquest camí per tal d'intentar mantenir el màxim nombre de llocs de treball. El govern ha decidit concentrar la disminució anual del 3% en la paga de juny, coincidint amb l'extra, perquè és quan “menys pot afectar” els treballadors.

La vicepresidenta també va demanar als sindicats que tinguin una “visió a llarg termini” i una “actitud més constructiva” a l'hora d'acceptar unes reformes que són del “tot imprescindibles”.

Un guant que els implicats en cap cas van recollir. Van tornar a mostrar el seu enuig per la manera “unilateral” d'actuar de l'executiu. Van recriminar que ningú els hagi facilitat un document sobre l'impacte que tindran les retallades en un sector públic molt polièdric i amb col·lectius amb diferències substancials en els convenis. Aquest aspecte es pot considerar secundari en vista de la denúncia que van fer a l'hora de quantificar el volum dels ajustos. Segons les seves estimacions no es pot parlar només d'aquest 3%, sinó que s'hi han d'afegir els efectes de les altres mesures de què seran objecte com ara les eliminacions de tiquets menjador i els complements de productivitat o la modificació a la baixa en les retribucions per les baixes de maternitat. Aquesta tessitura podria provocar que s'arribi a un descens del 7%. Van posar com a exemple un funcionari que cobri entre 1.000 i 1.200 euros i que es trobarà aquest 2012 que perd uns 800 euros.

Però els sindicats van alertar del cas dels interins. A uns 7.100 d'aquests empleats se'ls reduirà un 15% la jornada i el salari, i ara hi hauran de sumar aquest 3% addicional. “Sempre ataquen els mateixos”, van lamentar. És per això que tenen previst convocar més mobilitzacions. Per la seva part, l'oposició també va ser especialment crítica.

Estalvi pressupostari

La Generalitat confia que amb el pla de xoc als funcionaris es pugui arribar a estalviar uns 625 milions aquest any. Precisament el pressupost que es va aprovar dimecres no especificava cap xifra concreta, però sí que hi havia una clàusula en què s'autoritzava el govern a “adoptar mesures excepcionals de reducció de la despesa de personal que poden afectar, preferentment i amb caràcter proporcional sobre el total de les retribucions anuals, les pagues addicionals dels conceptes que tinguin consideració de complement específic o equivalent”.

LES FRASES

Aquesta mesura en els interins suposarà una reducció total del 18%. És una salvatjada
Montse Ros
Portaveu de CCOO
És un govern incapaç de defensar els treballadors públics de Catalunya
Xavier Casas
PORTAVEU D'UGT
L'objectiu és mantenir el màxim nombre de llocs de treball i s'intentarà no acomiadar ningú per raons de pressupost
La mesura no quedarà consolidada; és temporal i afecta tots els treballadors de l'administració pública
Demano als sindicats més responsabilitat en vista d'uns ajustos imprescindibles
Joana Ortega
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN
L'administració ve amb una decisió ferma i plantegen una negociació unilateral
Luis Blanco
PORTAVEU IAC
18
per cent
es reduirà el sou de part dels interins: el 3% d'ara i el 15% que ja estava previst.
5
per cent
de reducció salarial ja es va aplicar als treballadors públics durant el govern de Zapatero.
625
milions
s'estalviarà el govern en el pla de xoc als funcionaris; 180 milions corresponen a la reducció del 3% del sou.
230.000
empleats públics
es veuran afectats per la tisorada que ahir va fer pública el govern de la Generalitat.

Pendents del pressupost de l'Estat

La Generalitat ha aplicat la retallada del 3% en els complements específics perquè és en aquesta part en què té competències. El sou base correspon directament a l'Estat. Per tant, els sindicats van anunciar ahir el seu temor per la possibilitat que La Moncloa també agafi les tisores i els funcionaris catalans hagin de ser objecte d'una doble retallada. “Aquí acabarem pagant més”, va advertir Xavier Casas, responsable del sector públic de la UGT. La vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, va intentar tranquil·litzar els ànims i va matisar que si l'ajust de Mariano Rajoy és superior, la Generalitat l'aplicarà, però no l'acumularà al seu 3%. Des del govern espanyol van recordar ahir que la decisió de Catalunya respon a la seva “autonomia laboral”. Ara s'haurà de veure com s'articula el pressupost de La Moncloa i si hi ha alguna tisorada en aquest sentit.

L'any 2010, en plena espiral de la crisi econòmica, José Luis Rodríguez Zapatero va retallar el sou als empleats públics en un 5%. Aquest punt formava part d'un paquet de mesures en què també s'incloïa la congelació de pensions i la supressió del xec nadó. Es pretenia estalviar 15.000 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.