Política

POLÍTICA

Nadal tutela fins al final la renovació del PSC buscant el consens amb Fernández

Joaquim Nadal manté la incògnita a la reelecció com a primer secretari

Juli Fernández i Joaquim Nadal han fet una llista unitària

L'única candidatura, si és que es pot dir oficial, que ha fet el pas endavant per aspirar a la primera secretari del PSC de Girona, és la formada pel tàndem Juli Fernández, alcalde de Palafrugell, i Joaquim Nadal, actual primer secretari i president del grup parlamentari del PSC. Amb tot, cal posar-hi matisos, perquè, com sempre, encara queda per veure què farà finalment Joaquim Nadal, polític que vol controlar el temps fins al final. La decisió d'aspirar o no a la primera secretaria la mantindrà, doncs, fins pràcticament al darrer moment. I més: no es pot descartar que Nadal arribi al mateix congrés, que se celebrarà a Lloret de Mar dissabte, sense haver concretat.

Opcions

Fernández i Nadal han fet un treball de camp intens les darreres setmanes per explicar a les diferents agrupacions la necessitat de fer un canvi; però un canvi que ha de significar a parts iguals renovació i experiència. D'aquí el binomi Nadal i Fernández. No seria gens descartable que si Nadal volgués revalidar com a primer secretari, Juli Fernández aspirés a una vicesecretaria i a la secretaria d'organització. Per contra, si Nadal aspira finalment a presidir el partit, en aquest cas seria Fernández que ho faria a la primera secretaria. No hi ha conflicte, doncs, dins la família socialista gironina, abocada a fer un procés de transició.

Pel que fa referència a la resta de candidats, ara mateix no hi ha cap alternativa sòlida; el que hi ha són col·lectius, alguns dels quals han girat al voltant de manifestos, però que a data d'avui no han aportat cap candidat. Caldrà, això sí, veure què passa al congrés.

En tot cas, seria difícil després del treball de camp que s'ha fet, i que ha consistit a buscar consensos i explicar el projecte, sempre sobre la base del tàndem format per Juli Fernández i Joaquim Nadal, que hi hagués sorpreses. Ningú vol ara gaire soroll. El projecte passaria per una esquerra catalanista, progressista i federalista. Els prop de 1.100 militants gironins han escollit els gairebé 170 delegats que, dissabte, escolliran la nova executiva del PSC a la demacració de Girona. El congrés se celebrarà a Lloret de Mar.

“El PSC ha de fugir dels lideratges individuals”

Juli Fernández aspira a la primera secretaria, però, al marge que l'assoleixi o no, vol treballar per modernitzar el partit a Girona.

El que volen fer vostè i Nadal vol dir molta feina. N'és conscient?

Sí, hem de fer molts canvis, com ara recuperar el valor de la centralitat política, i això passa per tornar a recuperar barris, associacions de veïns i la idea d'un partit municipalista. Una organització molt més eficaç i eficient. El PSC ha de fugir dels lideratges individuals i anar cap als col·lectius, i això vol dir poder fer una executiva molt més transparent i participativa; això és el que volem amb aquesta candidatura.

Més democràcia interna?

El partit ha d'aconseguir que les decisions es prenguin amb molta més informació per a tothom. I per això hem de donar més pes a les agrupacions locals, per reforçar la democràcia interna. Obrir-se a la societat i on els simpatitzants tinguin el seu espai en tot aquest procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.