Política

Guerra contra Òmnium

El PP insisteix a exigir menys ajudes en el pressupost de la Generalitat per a qüestions lingüístiques, de pau o per a la memòria

Muriel Casals demana al PP que doni a la Sanitat part de les subvencions públiques que rep

El Partit Popular, amb Alícia Sánchez-Camacho al capdavant, fa setmanes que insisteix, de manera directa o indirecta, que el seu acord amb CiU pel pressupost prevegi una reducció de la subvenció a Òmnium Cultural. La líder popular ho va tornar a repetir ahir i, aleshores, Muriel Casals, la presidenta d'Òmnium, no va poder mossegar-se més la llengua. Camacho va opinar que “és important que no es donin subvencions a Òmnium quan es necessiten diners per a la sanitat”. Casals va respondre que el 2011 l'entitat va rebre un 25% menys que l'any anterior i va encoratjar el PP, si tant li preocupa la sanitat pública, “a lliurar a la Generalitat un xec amb l'import de les subvencions públiques que rep”.

Les crítiques del PP contra Òmnium vénen de lluny. Van protestar perquè l'entitat cultural va convocar la manifestació del 10-J contra la retallada de l'Estatut pel Constitucional. I després van tornar a protestar per la crida a l'objecció fiscal feta per Òmnium en l'acte del seu 50è aniversari. I ara, negociant els comptes amb CiU, han aprofitat la crisi per intentar reduir “les despeses supèrflues”. Preguntats per quines són, fonts populars assenyalen: institucions públiques com ara el Memorial Democràtic, l'Institut Català per la Pau o l'Agència Catalana de Notícies i... Òmnium. Justament Òmnium, i no cap altra entitat privada. Al mateix temps, van forçar CiU a augmentar en 50.000 euros el pressupost de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme.

Sánchez-Camacho, entrevistada ahir a Els matins de TV3, va suggerir a la Generalitat que suspengués determinades subvencions “identitàries” que, segons ella, “no són imprescindibles” i poden anar a altres prioritats com ara Benestar Social, Sanitat o Ensenyament. “Si les volen, que se les paguin ells, però no amb els diners de tots els catalans”, va dir en referència implícita a Òmnium. Muriel Casals ja no va poder aguantar més sense respondre. Ahir va demanar que “el PP prediqui amb l'exemple i doni al govern català la part proporcional de l'ajuda pública estatal que correspon al Partit Popular de Catalunya”.

Òmnium assegura que, segons el BOE, el PP obté cada any uns 9.200.000 euros en l'àmbit estatal, sense tenir en compte els diners que reben les fundacions o entitats vinculades al partit, i a això cal afegir l'assignació de més de dos milions d'euros que va rebre el grup parlamentari del PP a Catalunya l'any passat. Casals hi va afegir que el govern espanyol també subvenciona anualment i “amb xifres molt més elevades” entitats culturals i socials com ara l'Instituto Cervantes, la Federació Espanyola de Futbol, o fins i tot, associacions d'apologia del franquisme com ara la Fundación Francisco Franco.

Òmnium Cultural, fundada l'any 1961 per treballar per la promoció de la llengua i la identitat catalana, assegura que té 27.000 socis i que manté la seva activitat gràcies a diners privats –quotes de socis, entitats i empreses– que representarien un 67% del pressupost. Per això va demanar al PP que també faci públic quin percentatge representen les quotes de militants i quin les ajudes públiques als seus comptes.

Arran de la possibilitat que el pacte CiU-PP acabi rebaixant les ajudes a les entitats catalanistes, ICV-EUiA va presentar just ahir una bateria de preguntes per escrit al govern per saber si l'executiu d'Artur Mas retallarà ajudes a Òmnium, Plataforma per la Llengua, l'APPEC, el Centre Unesco o La Bressola.

TWITTER: @sergipicazo

El PSC visita Òmnium.
El PSC va visitar ahir Òmnium, dins el cicle de trobades de la nova direcció dels socialistes amb la societat civil, per parlar del pacte fiscal, l'acord nacional de la cultura o la immersió lingüística a les escoles.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.