Política

Esquerra inicia el procés per recuperar les sigles originals

Dissabte s'obrirà el concurs de disseny del nou logotip d'ERC

Les dues millors propostes se sotmetran a votació entre les bases

La direcció vol trencar amb l'etapa passada

La nova direcció d'Esquerra vol fer cau i net respecte a l'anterior etapa, la del tripartit i la de les baralles internes i fratricides. Oriol Junqueras i el seu equip de confiança fa mesos que s'esforcen per marcar perfil propi, i un dels canvis més significatius ha estat el de la política d'allargar la mà al govern. Ara fan un altre pas endavant, que té unes clares connotacions simbòliques per diferenciar-se del passat. Els republicans iniciaran el cap de setmana el procés per renovar el logotip i recuperar les sigles històriques. Deixaran enrere Esquerra i tornaran a ser ERC.

Aquesta modificació serà un dels punts més destacats del consell nacional que se celebrarà dissabte. Està previst que s'obri un concurs destinat a joves dissenyadors perquè aportin les seves idees sobre com ha de ser la nova imatge de la formació. El logotip haurà de respectar els colors corporatius del partit –groc, negre i vermell– i també mantenir el tradicional triangle, que ha acompanyat la formació des de la seva fundació, el 1931. Però l'aspecte més innovador serà el canvi de nom i el retorn a ERC. Al llarg d'aquest any s'aniran presentant les propostes i les dues millors se sotmetran a votació entre els militants i simpatitzants. La intenció és que el 2013 ja es pugui fer servir la nova marca.

Promesa de Junqueras

Aquesta decisió de la cúpula republicana no surt del no-res. Durant la campanya electoral en què Oriol Junqueras es va presentar a la presidència del partit, una de les seves iniciatives ja anava en aquest sentit. El líder d'ERC sempre va defensar en els seus mítings que un dels valors que volia transmetre era el del republicanisme i una de les maneres de plasmar aquesta filosofia era recuperar la R de Republicana i també la C de Catalunya.

En el congrés de Girona, en què es va escollir la nova direcció, la secretària general, Marta Rovira, va recordar que les sigles ERC són una declaració de principis des del 1931 i que simbolitzen el “mínim comú denominador d'un grup molt heterogeni i de procedències i de tradicions diverses”. En el marc d'aquest discurs, Rovira es va comprometre a afrontar el debat sobre el logotip i el nom durant els pròxims mesos. Dissabte es visualitzarà aquest nou escenari.

Una etapa diferenciada

L'últim cop que es va variar la marca republicana va ser l'any 2006, quan es va decidir fer el canvi més innovador i arriscat al llarg de la història de la formació de Macià i Companys. Es van enterrar les sigles ERC i es va apostar pel mot esquerra en minúscules, i també es va empetitir el triangle. En l'aspecte intern, el partit s'estalviava el problema que suposava modificar el nom i la imatge al País Valencià, ERPV, i les Illes Balears. Ara s''hauran de tornar a fer aquests petits retocs.

Però en el rerefons d'aquest gir copernicà també hi havia la intenció de deixar clar als electors que els republicans apostaven per una esquerra més de caire social. Era, en definitiva, l'esquerra nacional de Josep-Lluís Carod-Rovira.

LA DATA

20-3-2006
Esquerra va celebrar el seu 75è aniversari i va presentar oficialment el llavors nou logotip de la formació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.