Política

administracions

La Diputació de Barcelona destitueix el seu número dos

La fiscalia investiga si Josep Maria Matas va facturar fins a 900.000 euros a l'ACM quan n'era secretari

Les indagacions pel cas de Josep Prat a Innova les assumirà l'Audiència de Tarragona

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va destituir ahir el seu número dos, Josep Maria Matas, després que la fiscalia confirmés que ha obert una investigació per determinar si aquest va facturar fins a 900.000 euros a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a través d'una empresa de la seva propietat quan aquest era secretari de l'entitat municipalista, formada majoritàriament per ajuntaments governats per CiU.

Matas ja va presentar la seva renúncia a Salvador Esteve fa alguns dies, però aquest no la va acceptar al·legant que no hi havia prou informació. Arran de la confirmació de la fiscalia, però, el president de la Diputació va canviar de parer ahir i el va destituir com a coordinador general de la institució. Segons un comunicat de l'ens, la decisió s'ha pres per deixar la institució “al marge d'una polèmica que en cap cas ha de dificultar la gestió de la corporació”. Els comentaris sobre la situació creada s'han limitat al comunicat.

L'àrea de delictes econòmics de la fiscalia de Barcelona és la que ha assumit la investigació. S'analitzarà la documentació de l'empresa Parés Solé SL –propietat de Matas–, a la qual l'ACM va contractar perquè li fes resums de premsa, gestió de publicitat i estudis de mercat, i li organitzés cursos. El preu total, que s'acosta als 900.000 euros, és massa elevat pel que suposa la feina feta, i per això ara s'investiga si estan justificats. Si bé la Diputació ahir va mantenir un mutisme total, qui sí que s'hi va referir va ser el president de la Generalitat, Artur Mas, que es va limitar a dir que la Diputació “té autonomia total” per decidir.

Polèmiques a Reus

La fiscalia de l'Audiencia Nacional ha enviat la denúncia de la CUP contra Josep Prat, exdirector general d'Innova –el grup d'empreses municipals reusenques–, a la fiscalia de Catalunya. Finalment, serà el fiscal de l'Audiència de Tarragona qui investigarà si Prat –que és també el president de l'Institut Català de la Salut– va cometre alguna irregularitat quan era el màxim responsable d'Innova. A Prat, que va dimitir poc després de presentar-se la denúncia i que alhora era el director de serveis generals de l'Ajuntament, també se'l podria investigar per incompatibilitat de càrrecs, segons fonts properes al cas.

D'altra banda, i després d'un mes i mig d'escàndol, el PSC de Reus, durant el mandat del qual s'haurien comès les presumptes irregularitats que afecten Innova i la societat Tecnoparc, va reaccionar ahir. En un comunicat, va anunciar que ha sol·licitat a l'alcalde Carles Pellicer (CiU) “un informe detallat de totes les quantitats percebudes pels exregidors de l'Ajuntament”, siguin en forma de dietes, sous o assistències al consells d'administració. A més, els socialistes exigeixen que “es prenguin les corresponents mesures per esmenar-ho i, en el seu cas, aclarir les responsabilitats”.

El cas de les motxilles, també investigat

Una altra de les investigacions que està portant a terme la fiscalia fa referència a la denúncia que va presentar Solidaritat per a la Independència (SI) en l'anomenat cas de les motxilles. Es tracta de sobresous que la Diputació de Barcelona va pagar a càrrecs de confiança durant els mandats dels socialistes Manuel Royes, José Montilla, Celestino Corbacho i Antoni Fogué. Segons SI, certs càrrecs rebien una paga fins a 10 anys quan deixaven les seves funcions i tornaven a ocupar la seva plaça, per compensar la pèrdua de sou.

El cas l'investiga la fiscalia superior de Catalunya per la condició d'aforat de Corbacho i, si es trobessin indicis penals contra Montilla, hauria de ser la fiscalia del Tribunal Superior la que assumís el cas, atesa la condició de senador de l'expresident.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.