Política

POLÍTICA

Un PSC fracturat arriba al congrés amb dos candidats

El PSC de Girona s'esquerda i es veu obligat a escollir entre la “renovació i la vella guàrdia”

El renovador Ignasi Thió ja es veu guanyador i confia a desbancar Juli Fernández, que perd adeptes

El PSC de Girona arribarà avui, a Lloret de Mar, al setè congrés amb una fractura que els aboca a dues opcions: la renovació o la continuïtat. Aquesta és la visió que tenen alguns dels delegats de pes que assistiran al congrés, i que fins fa dos dies es decantaven per una de les candidatures. Ara mateix, dins del termini i en la forma escaient per presentar una altra llista, els 160 delegats hauran d'escollir entre dos candidats, Juli Fernández –alcalde de Palafrugell– i Ignasi Thió –exregidor de Girona i cap visible de la part més jove i contestatària del PSC–, que gira al voltant del manifest Idees per Girona. Perquè, a la fi, el que s'ha donat finalment ha estat un enfrontament entre la vella guàrdia i el sector més renovador.

Canvi dels suports

Juli Fernández tenia inicialment el suport d'alcaldes de pes, com ara Blanes, Vilafant, Palamós, la Bisbal d'Empordà i agrupacions importants. Això era, si més no, en un primer moment. La història ara és una altra. Quan Fernández, que en un primer moment s'hi negava, va acceptar incorporar Pia Bosch com a vicesecretària i, alhora, dins l'equip, històrics del partit, com ara Manel Nadal, Rafel Bruguera i Martí Sans, es va produir una fractura entre els seus avaladors. I és en aquest procés quan Ignasi Thió fa el pas endavant per liderar “una autèntica candidatura de renovació”, va dir ahir. Avui tampoc es descarta que Pia Bosch opti per presentar candidatura i després la retiri i doni suport a Fernández.

LES XIFRES

2
candidats
es presenten avui al congrés: Juli Fernández i Ignasi Thió, que aglutina el sector renovador d'Idees per Girona.
160
delegats
representaran avui a Lloret de Mar els 1.150 militants que ara mateix té el PSC a les comarques Gironines.

El pes d'una herència històrica

Al final del tot el procés, llarg i tens, Juli Fernández es podria anar desinflant, ja que ha perdut adeptes pel camí. Alguns dels que li donaven suport fins i tot han estat més contundents i han parlat de “traïció” i d'haver negociat sense comptar amb qui li donava suport i, a més, d'“haver-se plegat a dictats”. Quines diferències hi ha entre Juli Fernández i Ignasi Thió? Sobre el paper, i a més reconegut en bona part pels dos, poques. Discurs de renovació, ampliar les decisions a la militància i obrir l'elecció dels càrrecs a través d'unes primàries. On és, doncs, el gran conflicte que aboca el PSC a la divisió? Pels noms, i el “repartiment de cadires” que ha provocat, el retorn de la “vella guàrdia”, segons valora Idees per Girona. Això provoca l'eclosió del sector més contestatari, que s'oposa frontalment al manteniment de l'statu quo. Ignasi Thió, igual que Fernández, això sí, té intenció de donar la presidència del partit a Joaquim Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.