Política

El remei per al dèficit

L'executiu al·lega que no hauria incomplert la previsió si hagués tingut el pacte fiscal

Argumenta que si l'Estat hagués pagat els deutes a Catalunya, el fons de competitivitat i els 759 milions, s'hauria cenyit al 2,6% pressupostat

“El que ens ha passat és com quan et toca compartir un treball de grup...” El portaveu del govern, Francesc Homs, va recórrer ahir a un símil estudiantil per fer pedagogia sobre el dèficit català, que l'Estat ha xifrat en un 3,72% del PIB: segons la Generalitat, qui ha fallat ha estat el govern espanyol, que, com a mal estudiant, ha condemnat el duet al “suspens”. Com? No pagant durant el 2011 els deutes que té amb Catalunya, un greuge que s'hauria pogut sufragar si Catalunya tingués la clau de la caixa gràcies al pacte fiscal. És a dir, si pogués recaptar i gestionar tots els impostos.

“Mirin si és important tenir el control de la caixa”, va exemplificar. Amb un grapat d'operacions matemàtiques, Homs va arrodonir l'argument amb xifres. El portaveu de l'executiu va argumentar que la suma dels 759 milions pendents de les inversions en infraestructures i els 1.450 milions de la bestreta del fons de competitivitat equivalen a l'1,1% del PIB. Si es resta aquest percentatge al 3,7%, el resultat és el 2,6% previst en el pressupost. Els comptes incloïen com a ingrés segur els 759 milions, corresponents a la liquidació del 2008 de la disposició addicional tercera de l'Estatut, perquè figuraven també en el pressupost de l'Estat. La Generalitat sempre ha al·legat, a més, que havia pactat amb José Luis Rodríguez Zapatero que es destinarien a eixugar dèficit. Ara bé, el conseller Andreu Mas-Colell es va negar a introduir els 1.450 milions en els comptes perquè la lletra petita de l'acord de finançament no obligava La Moncloa a pagar la bestreta durant l'any passat. Malgrat tot, el govern assegura que s'ajustarà a l'1,3% del PIB enguany.

Homs, a més, va defensar l'eficàcia de la retallada de la despesa que va emprendre l'executiu, d'un 7% global i d'un 9% si es descompta el pagament dels interessos del deute. “És la primera vegada que passa”, va remarcar, i va recordar que el tripartit va “continuar gastant” quan van començar a caure els ingressos. “Ara hem de pagar la festa”, va rematar.

Canvis per a la Medalla d'Or de la Generalitat

El govern va aprovar ahir un decret per regular la concessió de la Medalla d'Or de la Generalitat. Es podrà atorgar a un màxim de 3 persones i se n'hauran d'acreditar els mèrits en una memòria.

Petició de préstec de 903 milions a l'ICO

La Generalitat ha presentat la sol·licitud per accedir a la línia de finançament directa de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un import de 903 milions d'euros. El gros es destinarà a pagar proveïdors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.