Política

La UE revisarà la situació del català a la Franja

La CHA porta al Consell d'Europa l'incompliment de la llei de llengües

La Chunta Aragonesista (CHA) va anunciar ahir que denunciarà davant la UE el govern d'Aragó, format pel PP i el Partit Aragonès Regionalista (PAR), per l'incompliment de la Carta de les Llengües Minoritàries. Concretament, la CHA portarà a discussió del Consell d'Europa que la llei de llengües que reconeix l'aragonès i el català a Aragó i que garanteix alguns drets als seus parlants, no només no s'està complint sinó que el govern té previst retallar-la.

El president de la CHA, José Luis Soro, va dir ahir que amb la mesura confia que “el Consell d'Europa doni un toc d'atenció al PP i el PAR, i els adverteixi que les polítiques que pretenen posar en marxa van en contra d'un tractat internacional” i dels drets lingüístics de milers de ciutadans de la comunitat aragonesa. La CHA acusa el PP i el PAR d'actuar “amb pors i complexos” davant la riquesa cultural i lingüística.

Com va explicar aquest diari el passat 17 de febrer, comitès locals del PAR estan fent des de la tardor una campanya municipi a municipi per buscar suports i forçar el seu partit a derogar des del govern la llei de llengües que van aprovar la legislatura passada el PSOE i la CHA, i que reconeix el català i l'aragonès com a llengües d'Aragó, tot i que no les declara oficials. En la campanya, els comitès locals del PAR defensen que a la Franja de Ponent no es parla català sinó diverses variants locals de “l'aragonès oriental”.

La campanya comença a donar fruits. El diari Heraldo de Aragón informava divendres passat que el govern del PP i el PAR ja s'han posat mans a la feina i estan elaborant una reforma de la llei de llengües que eliminaria el concepte llengua i només parlaria de modalitats lingüístiques. El diari aragonès, citant fonts del govern autonòmic, informava que la reforma inclouria també la retirada del dret dels habitants dels municipis de parla aragonesa i els de parla catalana a adreçar-se a l'administració en les seves llengües. També s'eliminaria la previsió de crear una Acadèmia de la Llengua Aragonesa i una Acadèmia del Català de la Franja per unificar criteris i fomentar-ne l'ús.

El català és parlat per unes 50.000 persones a la Franja de Ponent, i l'aragonès per unes 10.000 al nord de la demarcació d'Osca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.